Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Inflaţia din Turcia a depăşit…

Inflaţia din Turcia a depăşit 75% în luna mai. Unele sectoare au avut o creștere a prețurilor de 90-100%

Inflaţia din Turcia a depăşit 75% în mai, faţă de 69,8% în aprilie, dar economiştii se aşteaptă ca acest nivel să fie vârful, înainte ca preţurile să înceapă să scadă, transmite CNBC, scrie G4Media.

Preţurile de consum au crescut cu 75,45% în mai, pe o bază anuală, şi cu 3,37% pe o bază lunară, potrivit Institutului de Statistică din Turcia. Sectoarele care au înregistrat cele mai puternice creşteri anuale ale preţurilor au fost educaţia cu 104,8%, locuinţe cu 93,2% şi hotelurile, cafenelele şi restaurantele cu 92,9%. Economiştii prognozaseră anterior că inflaţia va atinge vârful în jurul a 75%.

În ultimul an dobânzile din Turcia au fost crescute în mod constant, în efortul de a reduce preţurile, ceea ce a dus la dificultăţi financiare semnificative pentru consumatorul turc mediu. Banca centrală a Turciei şi-a menţinut rata dobânzii la 50% din martie, invocând nevoia continuă de a contracara inflaţia din ţară. Banca a declarat la acea vreme că „o poziţie monetară strictă va fi menţinută până când se va observa o scădere semnificativă şi susţinută a tendinţei de bază a inflaţiei lunare”.

Creşterea lunară a IPC, de 3,4%, în mai a fost mai mare decât în ​​martie şi aprilie, determinându-i pe unii analişti să se aştepte la o traiectorie mai puţin directă în ceea ce priveşte reducerea preţurilor „Suntem încrezători că inflaţia a atins acum un vârf, dar, având în vedere că anunţul de astăzi conţine câteva surprize neplăcute, ritmul dezinflaţiei din a doua jumătate a anului pare puţin mai incert”, a spus Liam Peach, economist senior pe pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra într-o notă de cercetare.

Firma se aştepta anterior ca inflaţia să încetinească la 41% până la sfârşitul anului, în timp ce banca centrală turcă estimează că va ajunge la 38% până atunci. Pe baza ritmului actual de accelerare a inflaţiei, „ar putea încheia anul puţin mai sus”, a scris Peach, adăugând că ”o stagnare prelungită a ratelor dobânzilor este probabilă pentru ceva timp”.