„Infecția accentuează maladia. Niciodată nu se indică drept cauză a decesului COVID-19”. Autoritățile oferă explicații și îndeamnă oamenii să nu disemineze informații false
Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ai instituțiilor subordonate precizează că medicii nu au vreo motivare pentru a indica drept cauză a decesului COVID-19 pacienților care nu au fost infectați cu noul coronavirus, așa cum circulă anumite informații false la acest subiect. Astfel, autoritățile îndeamnă oamenii să nu creadă și să nu disemineze știri false.
Potrivit șefei MSMSP, Viorica Dumbrăveanu, în ultima perioadă circulă tot mai multe știri false privind decesele și interesul de a majora numărul de persoane care au murit în rezultatul infecției cu noul coronavirus sau interesul existent pentru a majora numărul de persoane care sunt infectate, „știri care, sigur că, distorsionează foarte mult realitatea existentă în sistemul medical, care afectează activitatea acestuia”.
Totodată, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești a ministerului, Svetlana Lupu, a subliniat că există un mecanism de înregistrare și constatare a deceselor, acestea fiind înregistrate de către medicul curant, care acordă asistență medicală pacientului.
„Toate circumstanțele decesului, diagnosticele, stările și cauzele presupuse sau confirmate care duc la deces sunt înregistrate în documentația medicală. Medicul curant este responsabil și de perfectarea certificatului de deces, care, în cazul în care decesul survine la un pacient confirmat pozitiv cu COVID-19, este îndreptat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Agenția, în baza unui certificat, al unui instrument al OMS care evaluează fișa persoanei decedate prin prisma epidemiologică, înregistrează acest deces și apoi el este raportat la nivel de țară.
Nu există nicio motivare rezonabilă în vederea acordării statutului de deces a persoanei cu COVID-19 unei persoane care nu a decedat de COVID-19. Niciun lucrător medical nu este interesat în sporirea numărului de decese a persoanelor pe care le are în îngrijiri și cărora le acordă asistență medicală. Nu există nicio motivare financiară, de performanță sau una oarecare intrinsecă a personalului medical în atribuirea statutului de decedat a unei persoane care nu este cu COVID-19. Mai mult decât atât, medicul trece fiecare deces prin suflet”, a accentuat Lupu în cadrul tradiționalei conferințe de presă din 12 iunie.
Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a menționat că peste 99% dintre persoanele decedate au suferit de alte boli, iar infecția cu noul coronavirus le-au accentuat.
„Niciodată nu se indică drept cauză a decesului infecția COVID-19. Bolnavul decedează din alte cauze, pur și simplu, infecția COVID-19 accentuează maladia. Aproape 100% au comorbidități. Cauza de bază e fie insuficiența respiratorie, iată un diagnostic final: pneumonie intersială polisegmentară bilaterală – evoluție gravă, insuficiență respiratorie severă, care este, de fapt, cauza decesului, cardiomiopatie, diabet zahar etc. și, în sfârșit, COVID-19.
Nu există interese. Eu puteam să înțeleg dacă se aborda că se ascund numărul cazurilor de deces, atunci poate că exista o logică, dar că se favorizează – chiar nu există logică”, a conchis Furtună.
Conform informațiilor prezentate în această dimineață, în R. Moldova au decedat 382 de persoane dintre cele 10.727 infectate cu noul coronavirus.