Principală  —  Ştiri   —   Îndulcitorul Aspartam, folosit în produse…

Îndulcitorul Aspartam, folosit în produse precum Coca Cola dietetică sau gumele de mestecat, va fi declarat cangerigen

Îndulcitorul artificial Aspartam ar urma să fie etichetat de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) ca fiind „posibil cancerigen”. Îndulcitorul e folosit în produse precum Coca-Cola dietetică, îngheţată şi gumă de mestecat, scrie Reuters.

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), care aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a efectuat o analiză a siguranţei aspartamului şi va publica un raport luna viitoare. Aceasta se pregăteşte să eticheteze îndulcitorul ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, ceea ce înseamnă că există unele dovezi care leagă aspartamul de cancer, dar că acestea sunt limitate. IARC are două categorii mai grave, „probabil cancerigen” şi „cancerigen”.

Acest sfat provine de la un comitet de experți separat al OMS pentru aditivi alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru aditivi alimentari), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese și au făcut presiuni pe producători să recreeze rețete și să găsească alternative.

Reuniunea Comitetul OMS pentru aditivi a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur de consumat în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de sifon dietetic – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările comitetelor IARC, cât și ale comitetelor JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității”. Comitetul pentru aditivi „realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.