Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   India sprijină capacitatea de luptă…

India sprijină capacitatea de luptă a Ucrainei prin trimiterea de muniție de artilerie către Forțele Armate ucrainene prin UE

Sursa: Ministerul ucrainean al Apărării

India sprijină capacitatea de luptă a Ucrainei prin trimiterea de muniție de artilerie către Forțele Armate ucrainene prin UE și, în ultimul an, a refuzat de două ori cererile Rusiei de a opri aceste livrări, au declarat pentru Reuters surse din rândul oficialilor indieni și europeni.

Ultima dată, problema furnizării de obuze indiene Ucrainei prin țările UE a fost ridicată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. El a făcut acest lucru la o întâlnire cu ministrul indian de externe Subrahmanyama Jaishankar, care a avut loc în iulie. Potrivit Reuters, Lavrov a făcut presiuni asupra omologului său indian și a subliniat că o parte din muniția furnizată armatei ucrainene a fost produsă de întreprinderile de stat din India.

În ciuda faptului că Moscova nu a reușit să determine New Delhi să oprească aprovizionarea, Kremlinul a prezentat călătoria din iulie a premierului indian Narendra Modi în Rusia ca o vizită a unui prieten al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit datelor vamale analizate de Reuters, exporturile de obuze de artilerie din India către UE sunt în curs de mai bine de un an. În special, au loc livrări de obuze cu fragmentare explozive de 155 mm, muniție de 120 mm și 125 mm și obuze de mortar de calibru 120 și 125 mm.

Deși condițiile de vânzare a armelor indiene interzic transferul acestora în alte țări, Italia și Cehia redirecționează obuzele către Ucraina, a menționat unul dintre interlocutorii Reuters. Producătorii indieni exportă și componente de muniție în Spania și Slovenia, ale căror întreprinderi de apărare au stabilit lanțuri de aprovizionare pentru Ucraina.

Cu toate acestea, două surse de agenție din guvernul indian și două din industria de apărare au remarcat că India a produs doar o cantitate foarte mică din muniția folosită de Ucraina. Potrivit unuia dintre interlocutori, vorbim de mai puțin de 1% din cantitatea totală de arme primite de Kiev după începerea războiului.