Indexarea pensiilor și majorările de salarii în 2025
În ședința din 5 decembrie, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul Legii bugetului de stat pentru 2025. Printre principalele obiective ale bugetului de stat pentru anul viitor este și implementarea politicilor salariale noi, care prevăd creșteri salariale pentru peste 215 mii de angajați. Totodată, legea prevede că de la 1 mai 2025 va crește cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3300 de lei, fiind prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război. Salariul minim pe economie va fi de 5500 de lei, iar salariul mediu – 16 100 de lei.
Indexarea pensiilor
Pensiile și alte prestații sociale se prognozează a fi indexate de la 1 aprilie 2025 cu 6,1%. La indexare, coeficientul acesteia urmează a fi aplicat doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2025 (16 100 de lei). Totodată, începând cu 1 mai 2025, se propune majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Pentru persoanele cu dizabilități pensia minimă se va majora până la 2258 de lei.
Citește și: O rețea de retail a fost premiată pentru implicarea activă în proiecte și parteneriate ce sprijină emanciparea economică a femeilor (P.)
Majorări la prestațiile sociale pentru familiile ce au copii
Proiectul Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025 prevede majorări la prestațiile sociale pentru familiile ce au copii. Indemnizația unică la nașterea copilului va crește până la 21 350 de lei. Peste 72 de mii de copii sub 2 ani vor beneficia de indemnizația lunară de 1000 de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. De asemenea, părinții care sunt persoane asigurate beneficiază și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la 3 ani, suma fiind stabilită în funcție de salariul părintelui ce are venituri mai mari.
Crește alocația lunară pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice
Începând cu 1 ianuarie 2025, se va majora cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990. Alocația lunară pentru veteranii de război va crește până la 1610 lei.
Majorări de salarii pentru angajații din sectorul bugetar
Cheltuielile de personal pentru anul 2025 sunt estimate la 29,81 miliarde de lei. Acestea includ măsurile propuse pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar, reorganizarea și instituirea unor noi instituții, precum și pentru creșterea numărului de unități conform legislației în vigoare.
Majorările salariale pentru bugetari vor totaliza aproximativ 1,58 miliarde de lei, fiind diferite pentru diverse categorii de angajați. Cu toate acestea, pentru unele funcții, valoarea de referință va rămâne neschimbată. De exemplu, pentru președintele Parlamentului, președintele Republicii Moldova, prim-ministru și deputați, valoarea de referință pentru calcularea salariului va rămâne la nivelul din 2024, 1400 de lei.
Valoarea de referință este o sumă fixă stabilită prin lege, folosită ca bază pentru calcularea salariilor sau altor beneficii. Aceasta se înmulțește cu coeficientul de salarizare, specific fiecărei funcții sau poziții, pentru a determina salariul de bază final.
Exemplu:
- valoarea de referință – 1500 de lei;
- coeficientul de salarizare – 2
1500 de lei × 2 = 3000 de lei. Prin urmare, dacă ocupi o funcție cu un coeficient de 2, salariul tău de bază va fi de 3000 de lei.
Valoarea de referință se reexaminează anual în funcție de condițiile economice din țară și de posibilitățile bugetului public național, cel puțin la nivelul prognozat al ratei inflației. Totuși, valoarea de referință aprobată anual nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit în anul precedent.
În 2025 ar urma să fie majorată valoarea de referință pentru calcularea salariului:
- De la 2100 la 2200 de lei (+5%) – pentru toți angajații bugetari (270,4 milioane de lei).
- De la 2100 de lei la 2500 de lei (+19%) – pentru personalul medical din cadrul unităților bugetare, personalul din cadrul Centrului de Medicină Legală (149,7 milioane de lei);
- De la 2100 la 2500 de lei (+19%) – pentru personalul autorităților publice centrale subordonate Guvernului (Agenția Națională Antidoping, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Agenția Națională de Prevenire şi Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, Agenția Relații Interetnice), personalul Institutului National al Justiției, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității si Capacității de Munca, Bazei Auto a Cancelariei de Stat, Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova, pentru personalul Agenției de Mediu (cu excepția persoanelor ce dețin funcții de demnitate publică – fdp), personalul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare si Radiologice, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, personalul Centrului Național de Expertize Judiciare (cu excepția angajaților ce au fdp), personalul din cadrul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (23,7 milioane de lei).
- De la 2100 la 3000 de lei (+43%) – pentru angajații ce dețin fdp din cadrul autorităților publice centrale subordonate Guvernului (Agenția Națională Antidoping, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor şi a Violenței în Familie, Agenția Relații Interetnice), pentru directorul și directorul adjunct din cadrul Consiliului National pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Munca, Bazei Auto a Cancelariei de Stat, Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului RM, Centrului Național de Expertize Judiciare, Serviciului de Protecție și Pază de Stat (2,1 milioane de lei).
- De la 2300 la 2500 de lei (+9%) – pentru personalul didactic, ştiinţifico-didactic, științific și personalul de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, al organizațiilor din domeniile cercetării şi inovării, pentru conducătorii (directori și directori adjuncți) instituțiilor de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic, directorii/directorii adjuncți ai altor instituții de învățământ decât cele de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic, personalul din cadrul autorităților administrative și al instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția celui care beneficiază de spor specific, personalul din cadrul sistemului administrației penitenciare, cu excepția celui care beneficiază de spor specific, personalul din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune (871,6 milioane de lei).
- De la 2500 la 2850 de lei (+14%) – pentru personalul, cu excepția angajaților ce au funcții de demnitate publică, din cadrul Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Procurorilor (7,4 milioane de lei);
- De la 2500 la 2850 de lei (+14%) – pentru procurori și inspectorii din cadrul Inspecției procurorilor (29,0 milioane de lei);
- De la 2850 la 3000 de lei (+5%) – pentru judecătorii asistenți din cadrul Curții Constituționale și inspectorii-judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (0,2 milioane de lei);
- De la 2500/2850 la 4300 de lei (+72%/+50,9%) va fi majorată valoarea de referință pentru judecătorii și procurorii care nu sunt subiecți ai evaluării externe, dar care au promovat evaluarea efectuată de Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor sau, după caz, de Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor
Informația privind categoriile de bugetari și privind majorarea valorii de referință de bază pentru calcularea salariilor pentru fiecare categorie în parte o găsiți în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025, disponibil on-line pe site-ul Guvernului sau pe cel al Ministerului Finanțelor al R. Moldova.
Suplimentar, suma de 226,6 milioane de lei va fi alocată pentru majorarea cuantumului plăților compensatorii acordate personalului bugetar în contextul majorării salariului minim pe țară de la 5000 de lei la 5500 de lei în 2025. Retrospectiv, pentru anul 2022, mărimea salariului minim a crescut de la 2200 la 3500 de lei. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024 – cu 25%, până la 5000 de lei.
Totodată, în scopul majorării claselor de salarizare pentru unii angajați din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Oficiului Avocatului Poporului, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor vor fi alocate 4,4 milioane de lei.
Proiectul legii prevede și un spor lunar în valoare fixă în mărime de 1300 de lei pentru angajaţii din sectorul bugetar, cu excepţia preşedintelui R. Moldova, preşedintelui Parlamentului, prim-ministrului şi deputaţilor.