Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Indecizie cu referire la numărul…

Indecizie cu referire la numărul de secții de vot din Rusia: CEC propune deschiderea a 5 secții, iar Consiliul Electoral de Circumscripție pentru secțiile de vot din Diaspora insistă să fie 2

Imagine simbol. Colaj: ZdG

Deși Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis deschiderea a 5 secții de vot în Federația Rusă, Consiliul Electoral de Circumscripție pentru secțiile de vot din Diaspora insistă ca în Federația Rusă să fie deschise doar 2 secții de votare, conform recomandărilor inițiale ale Ministerului Afacerilor de Externe (MAE). Declarațiile au fost făcute de către vicepreședintele CEC, Pavel Postică, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, pe 26 septembrie.

Postică a menționat că instituția analizează acum atent propunerile și argumentele care au stat la baza acestei decizii a Consiliului. Contactat de ZdG, în seara zilei de 27 septembrie, Postică a confirmat că decizia finală încă nu a fost luată, iar CEC va reveni cu actualizări în zilele ce urmează.

Anterior, vicepreședintele CEC a explicat într-o discuție cu ZdG că inițial Ministerul Afacerilor de Externe a recomandat deschiderea a 2 secții de votare pe teritoriul Rusiei, din motive de securitate.

„În avizul MAE, care este bazat inclusiv pe un aviz al SIS, în Federația Rusă s-a propus deschiderea a doar două secții de votare, din motive de securitate, pentru că colegii de la Ambasadă nu sunt siguri că pot garanta securitatea individuală a cetățenilor R. Moldova care vor veni la alegeri, dar și securitatea individuală a funcționarilor electorali care vor trebui să activeze în aceste secții de votare. Respectiv, propunerea de principiu al MAE a fost să deschidem secții de votare exclusiv în incinta ambasadei, teritoriu recunoscut intern ca fiind al R. Moldova.

Cu toate acestea, când am analizat acest aviz al MAE cu toți membrii, ne-am uitat că, ținând cont de interesul suprem al alegătorilor, am putea accepta deschiderea secțiilor de votare care sunt la o distanță mai mare de linia frontului”, a lămurit vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Din aceste considerente CEC a propus deschiderea a trei secții de votare suplimentare, care sunt amplasate mai departe de linia frontului.