Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încheiere irevocabilă: CSJ menține actul…

Încheiere irevocabilă: CSJ menține actul ANI de constatare a unei diferențe substanțiale dintre averea și veniturile unui angajat al MAI

Foto: iStock

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de Denislam Mașaev, angajat din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care a contestat actul Agenției Naționale de Integritate (ANI) de constatare a unei diferențe substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de Mașaev pe parcursul anului 2016, emițând pe 25 septembrie o încheiere irevocabilă.

Potrivit comunicatului ANI, în urma sesizării Centrului Național Anticorupție (CNA) pe faptul depistării pretinselor mijloace bănești deținute Mașaev, funcționar cu statul special în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Agenția Națională de Integritate a stabilit prin Act de constatare existența unei diferențe substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute pe parcursul anului 2016 în mărime de 189 779 lei, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a decis demararea procedurilor necesare în vederea încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia în cuantumul diferenței substanțiale constatate. De asemenea, s-a dispus încetarea raporturilor de muncă, fiind sesizat și organul de urmărire penală în vederea pornirii urmăririi penale a persoanei pe faptul suspiciunilor în săvârșirea unor episoade infracționale.

Denislam Mașaev a înaintat o cerere de chemare în judecată privind anularea actului de constatare. Printr-o hotărâre din 27 octombrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de acesta. Ulterior, la 25 septembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Mașaev, emițând o încheiere irevocabilă. Actul de constatare al ANI nr. 92/18 din 2 martie 2022 a rămas, astfel, definitiv.

csj-mașaev denislam vs ani by Ziarul de Gardă

Acum, Agenția Națională de Integritate urmează să transmită cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în folosul statului, în mărimea diferenței substanțiale constatate.