Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Incendiile devastatoare din Portugalia au…

Incendiile devastatoare din Portugalia au făcut victime. Peste 50 de persoane sunt rănite, iar numărul morților a crescut la 7

Incendiu în Nelas, la sud-est de Porto, unde trei pompieri au murit marți. Foto: Pedro Nunes/Reuters

Șapte persoane au fost ucise și peste 50 rănite în incendiile care au devastat centrul și nordul Portugaliei, au declarat autoritățile. Trei pompieri au murit marți,17 septembrie, din cauză că vehiculul lor a fost prins în flăcări, relatează The Guardian.

Serviciul de protecție civilă din Portugalia a declarat că 54 de incendii de vegetație ard la nivel național, în principal în nord, cu 5 300 de pompieri mobilizați. Franța, Grecia, Italia și Spania au trimis opt avioane cu apă prin mecanismul de asistență reciprocă al UE.

Peste 1 000 de pompieri s-au luptat luni seara pentru a controla patru incendii separate în apropierea orașelor Nelas și Aveiro, la sud de Porto.

Numai în Aveiro, incendiile au consumat peste 10 000 de hectare de pădure în ultimele două zile, scrie The Guardian.

Comandantul național al protecției civile, Andre Fernandes, a declarat că cei trei pompieri – două femei și un bărbat – au fost uciși lângă Nelas. Alte patru persoane au fost raportate moarte luni, 16 septembrie.

Fernandes a declarat că incendiile, care au forțat închiderea a două linii de cale ferată și a mai multor autostrăzi, inclusiv o parte a drumului principal dintre Lisabona și Porto, ar putea consuma încă 20 000 de hectare.

Condițiile meteorologice de luni au adus cel mai mare risc de incendiu în nordul Portugaliei din 2001, au spus experții. Fernandes a spus că situația este „foarte complexă”.

Prim-ministrul portughez, Luís Montenegro, a declarat că țara se va confrunta cu „niște vremuri foarte dificile în următoarele zile”. O avertizare de incendiu extrem a fost prelungită până joi noaptea.

După un început de an umed, Portugalia și Spania au înregistrat mai puține incendii decât anul trecut, dar temperaturile au fost peste 30 de grade Celsius în Portugalia în weekend, pe fondul umidității excepțional de scăzute și al vânturilor puternice, care au alimentat flăcările.

Guvernul a crescut finanțarea pentru prevenirea incendiilor de 10 ori și și-a dublat bugetul de stingere a incendiilor după ce incendiile mortale din 2017 au luat 64 de vieți, scrie The Guardian.