Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Încălzirea centralizată și furnizarea apei…

Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din stânga Nistrului

Sursa: ttgpmr.com

Regiunea transnistreană a rămas de miercuri, 1 ianuarie fără gaze naturale. Compania „Tiraspoltransgaz” a făcut primul anunț în dimineața zilei de miercuri despre sistarea de gaze naturale. Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. La căldură mai sunt conectate doar câteva instituții medicale și publice, transmite Zona de Securitate.

Din cauza încetării livrărilor de gaze către Transnistria, SRL «Tiraspoltransgaz Pridnestrovie» informează despre deconectarea gazelor. Locațiile deconectării sunt:

  • Case cu cazane pe acoperiș (care asigură încălzirea);
  • Case particulare din orașe, sate și localități (dacă deconectarea este posibilă);
  • Blocuri de apartamente cu încălzire autonomă.
  • Clădiri de apartamente conectate la aceeași conductă de gaz cu casele particulare (dacă deconectarea este posibilă).

În prezent, energia electrică este disponibilă, iar apa rece va fi furnizată atâta timp cât va exista curent electric, transmite Zona de Securitate.

„Lipsa gazului se înregistrează și în localitățile controlate de autoritățile constituționale, dar care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu gaz din regiune. Printre acestea se numără: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. Cele mai vulnerabile rămân însă satele Varnița și Copanca, care, pe lângă dependența de gaz, sunt conectate și la aceeași sursă de energie electrică provenită exclusiv din regiune”, specifică Zona de Securitate.

Regiunea ar dispune de rezerve de cărbuni pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. În blocurile de apartamente, gazul de gătit va fi disponibil doar până când presiunea din rețea scade la un nivel critic. Ar mai exista și o rezervă de gaze naturale în conducte, care va fi folosită pentru aprovizionarea spitalelor.

Centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) a trecut deja la utilizarea cărbunelui. În acest context, pentru luna ianuarie 2025, SA Energocom va acoperi necesarul de consum al R. Moldova (malul drept) prin producție locală și importuri din România.

Pe lângă încetarea livrărilor de energie, o altă consecință a sistării gazului rusesc în regiune este pierderea veniturilor financiare pentru Tiraspol, provenite din vânzarea de energie electrică către malul drept.

Totodată, compania rusă Gazprom a confirmat că, „așa cum era de așteptat, începând cu ora 8 dimineața, ora Moscovei, tranzitul de gaze prin Ucraina a fost oprit”.

„Din cauza […] refuzului părții ucrainene de a prelungi aceste acorduri, Gazprom a fost privat de posibilitatea tehnică și juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025. De la ora 8:00, ora Moscovei, gazul rusesc pentru transportul său prin Ucraina nu a mai fost furnizat”, a declarat compania rusă într-un comunicat de presă.

Gazprom a anunțat oficial pe 28 decembrie, că de astăzi, 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invocă faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.

Gazprom anunță că, din 1 ianuarie, nu va mai livra gaze naturale regiunii transnistrene