Încă două acorduri încheiate în cadrul CSI, printre care acordul privind Grupurile observatorilor militari şi Forţele Colective de menţinere a păcii, vor fi denunțate de Parlament
Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit unui comunicat emis de Parlament, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care presupun acest lucru.
Astfel, urmează să fie denunțat Acordul privind Grupurile observatorilor militari şi Forţele Colective de menţinere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev, la 20 martie 1992, și Protocolul privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la 4 august 1992.
„Denunțarea acestor documente a fost propusă de Ministerul Apărăii. În nota informativă se menționează că nu este oportună menținerea calității de stat-membru a Republicii Moldova la aceste instrumente internaționale, întrucât țara noastră nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI”, se explică în comunicat.
Un alt document care va fi denunțat este Acordul statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului.
Propunerea aparține Serviciului de Informații și Securitate, care menționează că, pe parcursul ultimilor ani, SIS nu a beneficiat de prevederile acestui act.
Pe parcursul acestui an, deputații au denunțat, în lectură finală, 22 de acorduri încheiate pe platforma CSI, inclusiv Acordul care se referă la ajutorul reciproc în caz de accidente și situații excepționale, Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii, Acordul cu referire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat cu statele membre ale CSI și altele.
La începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor pe care îl deține MAEIE, țara noastră era parte la 282 de documente cu statut de tratat internațional în cadrul CSI.
- R. Moldova denunță două acorduri cu CSI, privind schimbul de informație și condițiile de livrare a mărfurilor: „Și-au pierdut actualitatea”
- R. Moldova va denunța alte două acorduri încheiate pe platforma CSI. Unul dintre documente se referă la Forțele Armate Strategice
- R. Moldova va mai denunța două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Unul dintre ele se referă la ajutorul reciproc în caz de accidente și situații excepționale
- Parlamentul a votat în prima lectură pentru denunțarea Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul CSI
- R. Moldova va denunța Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber în CSI
- Încă trei acorduri încheiate pe platforma CSI, denunțate de Parlament
- R. Moldova a denunțat mai multe acorduri cu CSI
- Guvernul a propus denunțarea altor 7 acorduri încheiate în cadrul CSI