Încă 500 de terenuri din șase localități vor fi expropriate pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău
Hotărârea de Guvern cu privire la exproprierea terenurilor destinate construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești – Chișinău a fost modificată, prin completarea listei cu 500 de terenuri suplimentar, în orașul Cimișlia, localitățile: Topala, Cenac, Ivanovca Nouă, Albota de sus și comuna Băcioi. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 4 decembrie de către Executiv.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru securitatea energetică a Republicii Moldova: „Construcția LEA Vulcănești – Chișinău este un pas crucial în modernizarea infrastructurii electroenergetice a țării și în asigurarea unei alimentări stabile cu energie electrică pentru consumatori. Finalizarea acestui proiect până la sfârșitul anului 2025 va contribui semnificativ la creșterea rezilienței sistemului energetic”, a declarat ministrul.
Terenurile vor fi expropriate permanent și temporar, iar proprietarii vor primi despăgubiri din partea statului. Terenurile expropriate permanent sunt destinate construcției pilonilor și vor fi transmise în proprietatea statului, iar cele expropriate temporar vor rămâne în proprietatea persoanei, după finalizarea lucrărilor de construcție. Urmare a modificărilor la Hotărârea de Guvern, în total vor fi peste 5450 de terenuri expropriate, dintre care circa 900 vor fi expropriate permanent.
„Conform procedurii, urmare a aprobării completărilor Hotărârii de Guvern, în localitate menționate urmează a fi desfășurate ședințe de informare a publicului, cu participarea reprezentanților autorităților publice locale și tuturor proprietarilor/utilizatorilor de terenuri. Ulterior, aceștia vor primi propunerile de expropriere, care conțin sumele cu titlu de despăgubiri. După recepționarea propunerilor de expropriere, se completează cererea și, se atașează documentele confirmative, care se expediază la adresa UCIPE (Chișinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 16). După procesarea cererii, despăgubirile pot fi recepționate de către agenții economici – în conturile bancare specificate, iar de către persoanele fizice – la oficiile poștale, în termen de maxim 60 de zile”, precizează Ministerul Energiei.