Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell: „Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, vor fi un moment crucial în parteneriatul nostru”
Vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a venit cu mai multe observații în plenul Parlamentului European, marți, 20 octombrie, cu privire la punerea în aplicare a Acordului de asociere al Uniunii Europene cu R. Moldova și a vorbit despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Declarațiile au fost făcute după raportul Parlamentului European privind Republica Moldova.
Înaltul Reprezentant spune că „doar progresele semnificative tangibile din partea R. Moldova, cu implementarea integrală a reformelor necesare, vor permite progresul în abordarea provocărilor pe termen lung cu care suntem foarte familiarizați. Aceste provocări sunt: instituții de stat slabe, niveluri persistente de corupție și structuri oligarhice, o justiție deficitară, o populație îmbătrânită și provocări economice cu care se confruntă tinerii, ceea ce duce la sărăcie și la exodul creierelor prin emigrare”.
Potrivit lui Borell, ca țară asociată, R. Moldova rămâne un partener important în cadrul Parteneriatului estic, iar „alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi un moment crucial. Aceste alegeri vor fi un test pentru democrație și statul de drept în țară. Astfel, practicile care contravin standardelor internaționale trebuie evitate în mod absolut. La alegerile anterioare, misiunea OSCE / ODIHR a observat cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor statului sau presiunea alegătorilor, printre altele”.
Totodată, Înaltul Reprezentant mai spune că în contextul pandemiei de coronavirus este și mai important ca autoritățile moldovenești să poată asigurara dreptul la vot liber și corect, „în urma unui proces electoral transparent, incluziv și credibil, pe care îl vor monitoriza îndeaproape”
De asemenea, Josep Barell îndeamnă autoritățile moldovene să abordeze acțiunile recente ale structurilor de forță care pun în pericol independența câștigată de Banca Națională a Moldovei și stabilitatea sectorului bancar moldovenesc: „Sunt de acord cu raportul dvs. că lipsa rezultatelor din partea Procuraturii este inexplicabilă. Amânările multiple ale proceselor în curs de desfășurare a fraudei bancare de 1 miliard de dolari din 2014, ceea ce înseamnă 15% din PIB-ul Moldovei, sunt profund problematice. Livrarea clară a acestei probleme este un test de turnură pentru lupta Moldovei împotriva corupției. Pandemia COVID-19 are un impact devastator asupra Moldovei. Solidaritatea și asistența noastră ca răspuns la pandemie au fost puternice, iar Uniunea Europeană rămâne cel mai mare furnizor de ajutor. Am mobilizat peste o sută de milioane de euro în sprijinul subvențiilor bilaterale, concentrându-ne pe nevoile imediate de echipament de protecție, consolidând sistemul de sănătate și sprijinind redresarea socio-economică”.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent.
Discursul integral al înaltului oficial european poate fi urmărit aici.