Înaltul Reprezentant al UE, despre scurgerile de la gazoductul Nord Stream: „Vom sprijini o investigație menită să stabilească claritatea deplină. Orice deteriorare deliberată a infrastructurii energetice a Europei va primi un răspuns puternic”
Scurgerile de gaze de la gazoductul Nord Stream, care au avut loc în urma celor două explozii, sunt rezultatul unor acțiuni deliberate și vor avea un răspuns decisiv. O astfel de declarație a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și politica de securitate, Josep Borrell, în numele Uniunii Europene.
Într-o declarație oficială, Înaltul Reprezentant mențioenază că UE este profund îngrijorată de deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care a dus la scurgeri în apele internaționale ale Mării Baltice.
„Uniunea Europeană este profund îngrijorată de deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au dus la scurgeri în apele internaționale ale Mării Baltice.
Problemele de siguranță și de mediu sunt primordiale. Aceste incidente nu sunt întâmplătoare și ne afectează pe toți.
Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unor acțiuni deliberate. Vom sprijini o investigație adecvată menită să stabilească claritatea deplină a ceea ce s-a întâmplat și de ce și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne îmbunătăți rezistența în securitatea energetică.
Orice deteriorare deliberată a infrastructurii energetice a Europei este complet inacceptabilă și va primi un răspuns puternic și unanim”, menționează Josep Borrell.
Marți, 27 septembrie, țările europene s-au mobilizat marți pentru a investiga scurgerile inexplicabile a două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.
Experții, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj, scrie Reuters.
Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.