Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În urma testării ADN, oficialii…

În urma testării ADN, oficialii israelieni confirmă uciderea liderului suprem al Hamas, Yahya Sinwar

Corpul liderului Hamas, Yahya Sinwar, arhitectul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, a fost identificat după testarea ADN a danturii sale, în Israel, potrivit declarațiilor făcute de doi oficiali israelieni, sub rezerva anonimatului, pentru publicația The Washington Post. Hamas nu a confirmat încă moartea sa.

Între timp, confirmarea a venit și din partea ministrului de Externe, Israel Katz, iar apoi a confirmat și premierul Benjamin Netanyahu, citat de Times of Israel.

„Ucigașul în serie Yahya Sinwar, care este responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de militarii IDF. Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical, condus de Iran”, a spus Katz, care a mai precizat că uciderea lui Sinwar „creează o posibilitate de a recupera ostaticii imediat și de a crea o Gaza liberă de controlul Hamas și de cel iranian.”

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.