Principală  —  IMPORTANTE   —   În Uniunea Europeană există mai…

În Uniunea Europeană există mai multe limbi oficiale pentru a învrăjbi popoarele? Explicația expertului în politici și reforme europene 

La 23 iunie 2023, s-a împlinit un an de când R. Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Deși beneficiază de numeroase investiții europene, unii locuitori din UTA Găgăuzia nu aprobă acest proces, evocând mai multe temeri. Una dintre frici este legată de „existența mai multor limbi oficiale pentru a învrăjbi popoarele”. ZdG a discutat cu un expert în politici și reforme europene pentru a face claritate.

 ZdG a colectat din „temerile” cetățenilor din Găgăuzia, le-a analizat și demontat, pe rând, cu ajutorul expertului.

În Uniunea Europeană există mai multe limbi oficiale pentru a învrăjbi popoarele? 

Vasilii din Ceadîr-Lunga consideră că în Uniunea Europeană există mai multe limbi oficiale „pentru ca popoarele să nu se înțeleagă”.

Vasilii, locuitor Ceadîr-Lunga

„Cu limbile, la început cum a fost, pentru ca oamenii să se dușmănească între ei. Pentru că dacă fiecare teritoriu va pretinde doar la limba sa…  așa istoria spune, că înainte, oamenii erau amestecați de diferite naționalități, pentru ca să se certe uniii cu alții, pentru că așa e mai ușor să-i domini”, încearcă Vasilii să explice. 

Mihai Mogâldea explică faptul că existența mai multor limbi oficiale este exact pentru a încuraja dialogul și buna înțelegere între popoare. 

Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

„Într-adevăr, în Uniunea Europeană există mai multe limbi oficiale. Documentele care sunt dezvoltate în Uniunea Europeană sunt traduse în toate limbile țărilor membre, iar acest lucru este făcut pentru a respecta suveranitatea acestor state, pentru a asigura că cetățenii acestor țări înțeleg și pot accesa din prima sursă informațiile care sunt disponibile cu privire la activitatea Uniunii Europene. Existența mai multor limbi oficiale nu este pentru a învrăjbi țările, este orientată anume în direcția dialogului și cooperării dintre aceste state, pentru a asigura că toate limbile oficiale din țările membre sunt respectate, că nu există doar o singură limbă în care sunt redactate aceste documente, ci mai degrabă există un principiu al egalității, proporționalității, care este respectat. Și așa cum noi, ca țară, în ultimii 30 de ani  am reușit să comunicăm eficient cu toate țările lumii, deși acolo sunt alte limbi de comunicare, exact așa o vom face și în interiorul Uniunii Europene. Este și aceasta o afirmație și o declarație falsă, promovată de către unii exponenții de la Chișinău”, punctează expertul. 

În Uniunea Europeană există mai multe limbi oficiale pentru a învrăjbi popoarele?  FALS! 

Întregul material poate fi citit aici: VIDEO Investițiile de milioane ale UE în Găgăuzia vs miturile în care cred locuitorii regiunii: „Prin aderarea R. Moldova, UE vrea să fie mai aproape de granița Rusiei”

Această analiză este publicată în cadrul proiectuluiRepublica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/).