Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În râul Ichel se revarsă…

În râul Ichel se revarsă deșeuri: localnicii acuză, primarii din două localități din apropiere afirmă că problema „nu e de la noi”

Sursa foto: Noi.md; Sursa colaj: ZdG.md.

Câțiva localnici din satul Porumbeni, raionul Criuleni au trimis la redacție câteva clipuri video care demonstrează că în râul Ichel de la marginea localității se revarsă deșeuri dintr-o țeavă. Săteniii spun că de aici este și un miros urât în localitate. Oamenii sunt nedumeriți și afirmă că acele deșeuri ajung acolo, chiar dacă satul are un sistem de epurare și o canalizare centralizată inaugurată în 2023.

Contactat telefonic de ZdG, Vasile Gîrbea, primarul localității, ne-a spus că acuzațiile aduse sunt nefondate. „Canalizarea nu se scurge în râul Ichel, oamenii bănuiesc, ei nu pricep. Deci, canalizarea care se scurge în râul Ichel este din satul Măgdăcești. Acolo au fost alocate 5 milioane de la Guvern, pentru că stațiile de pompare de la Măgdăcești nu au debitul respectiv pentru sat și ce au făcut ei, o dădeau pe râpa satului, iar la un moment dat, a început să miroase foarte urât și au apelat la Guvern, care a alocat 5 milioane de lei și au prelungit traseul de la stația lor de epurare, printr-un proiect, pe lângă satul Porumbeni și au dus-o direct în scurgere în Ichel”, afirmă primarul de Porumbeni. 

„Aceștia spun că este conform legii. Stația de epurare din satul nostru se duce la instituție, se pompează. Evident, ca la orice stație, este un robinet de avarie, în cazuri extreme, când se strică pompa sau trebuie de schimbat, atunci, evident, și legea permite ca să se scurgă în râu. În rest, la noi tot se pompează la institut. Părerea mea este că stația de epurare de la Măgdăcești este foarte mică pentru un sat atât de mare”, susține primarul. 

ZdG a discutat și cu reprezentanții Primăriei Măgdăcești, care însă au negat că scurgerile ar fi de la ei. „Nu este adevărat, noi avem stație de epurare și canalizare centralizată. Sistemul de epurare din satul Măgdăcești nu este mic, este de 700  m3, dar noi nici măcar 400 m3 nu folosim. Totul este în regulă la noi, absolut. Pot să vă spun că la Porumbeni nu sunt uniți toți oamenii la canalizare, chiar noi anul trecut am găsit câțiva locuitori care erau uniți ilegal”, a declarat Liuba Cojocaru, primărița de la Măgdăcești. 

La 29 august am trimis aceste imagini Ministerului Mediului, dar și Inspectoratului pentru Protecția Mediului, solicitându-le să verifice această situație. Până miercuri, 11 septembrie, nu am primit un răspuns. 

Alina Vlas, stagiară ZdG