Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În R. Moldova a fost…

În R. Moldova a fost lansat un instrument de validare a semnăturilor digitale, „unic în Uniunea Europeană”

Sursa foto: bursa.ro

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din R. Moldova anunță lansarea versiunii pilot a soluției „EU TRUST MD”, un instrument de validare a semnăturilor digitale a tuturor furnizorilor de servicii calificați conform Regulamentului eIDAS, înscrise în Lista de încredere LOTL a Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European.

Potrivit comunicatului instituției, soluția permite utilizatorilor să valideze autenticitatea semnăturilor digitale atât dintr-un document, cât și din mai multe documente încărcate simultan. Instrumentul este conceput pentru a verifica toate semnăturile digitale aplicate în cadrul fișierelor, indiferent de prestatorii de servicii sau țara de origine.

Acesta oferă o verificare complexă a certificatelor OCSP, CRL și a timpului semnării (TSA).

„Pentru a utiliza EU TRUST MD, este suficient să încărcați fișierul sau fișierele semnate pe platforma web staging.eutrust.md, care va furniza un răspuns detaliat privind validitatea semnăturii, precum și informații despre semnatar, cum ar fi țara de origine a semnăturii, furnizorul de servicii de semnătură digitală, numele/prenumele semnatarului, organizația din care acesta face parte și data efectivă de aplicare a semnăturii”, precizează STISC.

Instrumentul, dezvoltat de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, este unic în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, potrivit comunicatului.

„Suntem ferm convinși că viitorul este despre servicii de încredere independent de geo locație, de aceea încurajăm testarea platformei atât de către cetățenii rezidenți și cei din diasporă, cât și de către orice utilizatori ai spațiului internet care doresc să valideze autenticitatea semnăturilor din Lista Listelor UE/SEE TRUSTED”, a menționat Alexandru Corețchi, directorul STISC.

Pentru detalii, cetățenii pot contacta Centrul de Asistență al Serviciului Tehnologia Informației Și Securitate Cibernetică la numărul de telefon (022) 820 911.