În prima regiune rusă se pregătește o lege care să interzică avorturile în clinicile private
În regiunea rusă Kirov, deputații din partidul „Rusia Unită”, aflată la guvernare, au elaborat un proiect de lege care interzice avorturile medicale în clinicile private. Guvernatorul Alexander Sokolov a anunțat acest lucru în cadrul unei ședințe de guvern. Regiunea Kirov a devenit prima regiune rusă în care autoritățile au decis să introducă o astfel de măsură la nivel legislativ, scrie The Moscow Times.
În cadrul întâlnirii, Sokolov a lăudat centrul medical Sovermed, care a încetat să ofere servicii de avort medical pe 11 noiembrie, invocând faptul că Vladimir Putin a declarat anul 2024 anul familiei. Conducerea centrului a spus că în acest fel își dorește „să contribuie la păstrarea valorilor tradiționale ale familiei” și a făcut apel la alte instituții medicale să le urmeze exemplul.
Guvernatorul a citit un apel din partea Sovermed și a mulțumit clinicii pentru „poziția sa civilă”. El a subliniat că speră la adoptarea rapidă a proiectului de lege elaborat de Rusia Unită. Un reprezentant al partidului Rusia Unită a spus că inițiativa este gata și a adăugat că, pe lângă interzicerea avorturilor medicale în clinicile private, documentul prevede amenzi administrative pentru inducerea avortului.
În iunie, Ministerul Sănătății din Rusia a aprobat noi recomandări clinice pentru avortul medical. În conformitate cu acestea, medicii sunt obligați să efectueze o ecografie înainte de procedură, astfel încât femeia să poată vedea fătul și să-i audă bătăile inimii. Conform recomandărilor, procedura este posibilă doar la „cererea urgentă a femeii” și după consiliere psihologică profesională obligatorie.
În aceeași lună, Comitetul Dumei de Stat pentru Protecția Sănătății a recomandat Ministerului Sănătății să reducă perioada maximă de întrerupere artificială a sarcinii de la 12 la 9 săptămâni. S-a propus, de asemenea, consolidarea controlului asupra utilizării medicamentelor pentru avortul medicamentos pentru a exclude utilizarea acestora în afara instituțiilor medicale.
Începând cu 1 septembrie, medicamentele pentru avort precum mifepristonul și misoprostolul au devenit supuse contabilității cantitative, ceea ce a adăugat dificultăți birocratice clinicilor și a limitat accesul femeilor din Federația Rusă la avorturi medicale, considerată cea mai puțin periculoasă metodă de întrerupere a sarcinii.