În prezent nu există un pericol iminent cu caracter militar la adresa securității naționale a R. Moldova, afirmă ministrul Apărării
În prezent nu există un pericol iminent cu caracter militar la adresa securității naționale a R. Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, marți, 3 septembrie, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, în ziua când Armata Națională marchează 33 de ani de la creare.
Ceea ce se întâmplă actualmente pe câmpul de luptă din Ucraina este un „element de curaj și sacrificiu al poporului ucrainean pentru apărarea teritoriului și eliberarea acestuia”, afirmă ministrul.
„Ucraina luptă curajos pentru suveranitatea și independența lor și toate acestea contribuie la menținerea păcii și securității la noi, fiindcă apărarea teritoriului Ucrainei înseamnă și apărarea teritoriului Republicii Moldova și a întregii Europe”, a declarat Anatolie Nosatîi.
Anatolie Nosatîi afirmă că au fost alocate resurse financiare pentru a îmbunătăți situația privind supravegherea spațiului aerian al țării.
„Cu ajutorul partenerilor și programelor de asistență internațională suntem în proces de implementare mai multor proiecte la supravegherea, precum și apărarea spațiului aerian. Dar, cum am menționat de mai multe ori, sunt niște proiecte complexe, costisitoare, care necesită timp și multe resurse. Și aici mă refer nu doar la resurse financiare, dar și resurse umane. Personalul trebuie să fie instruit și calificat pentru operarea acestor sisteme (…).
Apărarea costă. Și vedem exemple chiar și ale țărilor neutre, care sunt nevoite să aloce resurse financiare pentru a asigura întreaga gamă de activități pentru instruirea, dotarea, precum și pentru atingerea acelui nivel de interoperabilitate de care armatele au nevoie pentru a funcționa împreună”, a accentuat oficialul moldovean.
La mijlocul lunii iulie 2024, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare a R. Moldova. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, Strategia identifică „potenţialele riscuri şi ameninţări în domeniul apărării naționale, în contextul mediului actual de securitate”.
Totodată, proiectul stabileşte obiectivele politicii de apărare, precum și căile şi resursele necesare pentru realizarea acestora.