Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În medie, peste 133 de…

În medie, peste 133 de femei sau fete sunt ucise în fiecare zi, în întreaga lume, de cineva din propria lor familie

Sursa: Adevărul.ro

Miercuri, 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, Inspectoratul General al Poliției a dat start Campaniei Naționale de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul violenței în familie cu genericul ,,Siguranța familiei tale contează! – Informăm. Educăm. Protejăm”. Campania are scopul de a încuraja victimele să raporteze actele de violență, consolidând încrederea în autoritățile responsabile.

În 2022, potrivit unui comunicat al UN Women Moldova, aproximativ 48 800 de femei și fete din întreaga lume au fost ucise de partenerii lor intimi sau de alți membri ai familiei. Aceasta înseamnă că, în medie, peste 133 de femei sau fete sunt ucise în fiecare zi de cineva din propria lor familie.

În Republica Moldova, violența se manifestă în cel puțin 65% din familii și nu depinde nici de statutul social, nici de situația financiară și, uneori, nici de educația agresorului. În majoritatea cazurilor, după primul abuz, situația se înrăutățește în timp. Anual, în țara noastră sunt înregistrate cca 34 de decese în urma violenței în familie.

Astfel, pentru a implementa acțiuni de informare și sensibilizare a societății cu privire la fenomenul violenței, a fost semnat un acord de colaborare între Inspectoratul General al Poliției și Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, care are scopul unui parteneriat activ în diminuarea în continuare a acestui fenomen nociv și sporirea securității în rândul cetățenilor.

„Această campanie urmărește informarea și sensibilizarea societății, precum și conștientizarea în rândul cetățenilor a faptului că informarea la timp a organelor de drept poate preveni violența”, a declarat șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu.