Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În contextul codului galben de…

În contextul codului galben de caniculă, ANSA vine cu recomandări pentru proprietarii și îngrijitorii de animale

Foto: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă proprietarii și îngrijitorii de animale să aibă mai multă grijă de acestea, oferindu-le furajare și hidratare corespunzătoare. Recomandarea vine în contextul avertizării emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), cu privire la menținerea temperaturilor caniculare pe teritoriul țării.

ANSA atenționează asupra necesității de a verifica starea animalelor domestice la intervale regulate și de a întreprinde măsurile necesare, cum ar fi asigurarea cu apă potabilă a animalelor.    

Valorile de referință de apă zilnică pentru animalele de fermă și de companie care pot varia în funcție de sistemul de creștere, de starea fiziologică a animalului, de rațiile furajere, condițiile adăpostirii, temperatura mediului ambiant și umiditatea, anotimp etc., le puteți vedea în tabelul de mai jos.

Tabel Necesarul de Consum Deapa Pe Categorii de Animale by Ziarul de Gardă on Scribd

ANSA a indicat și importanța alegerii unui adăpost potrivit.

„Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă sunt cele care protejează animalele de razele directe ale soarelui și permit vântului să le răcorească. Aceste criterii sunt extrem de importante atunci când se optează pentru tipul și locația adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spațiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost.

Este important, ca fiecare animal, să aibă suficient spațiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori, poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creșterea spațiului alocat per cap de animal cu minimum 10%”, accentuează ANSA.

În contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat SHS a anunțat că în perioada 16 – 18 iulie 2023, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de + 33 de grade Celsius, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit anterior cu recomandări și pentru cetățeni, în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate pe timp de caniculă.