Principală  —  IMPORTANTE   —   În cadrul primei edițiii a…

În cadrul primei edițiii a Galei Cercetătorilor au fost premiați 32 de cercetători

Sursa: MEC

În cadrul primei edițiii a Galei Cercetătorilor, au fost premiați 32 de cercetători. La eveniment au participat cercetători, reprezentanți ai autorităților publice, partenerilor de dezvoltare, înalți oficiali și invitați speciali. Evenimentul, organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), este dedicat recunoașterii excelenței în domeniul cercetării și inovării, scrie ministerul.

Lista cercetătorilor care au fost premiați poate fi găsită aici.

„Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de cercetători. În fața provocărilor globale, de la crize climatice la transformări tehnologice rapide, suntem conștienți că viitorul nostru depinde de capacitatea de a inova și de a găsi soluții sustenabile. De aceea, este responsabilitatea noastră, ca societate, să susținem cercetarea și pe cei care activează în acest domeniu. Prin investiții în infrastructura de cercetare, prin politici care să stimuleze excelența și prin recunoașterea valorii cercetătorilor, putem construi împreună o Moldovă puternică, rezilientă și pregătită pentru viitor”, a spus ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul festivității.

MEC scrie că în cadrul festivității, 32 de cercetători, care au obținut în anul 2024 rezultate remarcabile în activitatea lor științifică, au fost premiați cu distincții oficiale. 3 cercetători au primit Diploma Guvernului Republicii Moldova, iar 29 de cercetători au fost onorați cu Diploma Ministerului Educației și Cercetării, în semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru contribuțiile lor prodigioase în domeniile cercetării și inovării.

R. Moldova a semnat 52 acorduri de granturi pentru cercetare în cadrul Programului „Orizont Europa”. Valoarea totală a suportului se ridică la 5,64 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. MEC scrie că resursele au fost obținute grație implicării active a cercetătorilor din țară, aceștia înregistrând o rată de succes de 20,33 % în obținerea finanțării, peste media generală de 16,30 %.

„În ultimul an, au fost întreprinse mai multe acțiuni în vederea redresării segmentului cercetării și inovării din țară. A fost aprobată noua metodologie de finanțare pentru a asigura o stabilitate și predictibilitate mai mare pentru sector. Modul în care este constituit sistemul de finanțare acum presupune o finanțare instituțională de 90% pentru institutele de cercetare, menită să acopere necesitățile și activitatea de bază, dar și să ofere o garanție pentru sistem. De asemenea, au fost deschise mai multe oportunități pentru cercetători, cum ar fi proiectele bilaterale cu România, pentru finanțarea cărora sunt alocate cca 80 mil de lei atât din bugetul Republicii Moldova, cât și cel al României, scrie MEC.