Principală  —  IMPORTANTE   —   În ajunul primei Conferințe Interguvernamentale…

În ajunul primei Conferințe Interguvernamentale R. Moldova-UE, Cristina Gherasimov a organizat discuții cu reprezentanții unor partide politice

Sursa foto: Cristina Gherasimov/ Facebook

În ajunul primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova-UE, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, anunță că s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor formațiuni politice, pentru a informa despre evoluțiile de pe agenda europeană și a consulta poziția generală de negociere a R. Moldova.

Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), s-a numărat printre cei prezenți la consultări.

„(…) Am îndemnat participanții la discuție ca, împreună cu colegii din partidele lor, să se implice activ în promovarea valorilor europene în localitățile țării.

De asemenea, am mulțumit partidelor care și-au manifestat interesul de a contribui la procesul de pregătire a țării la etapa de preaderare la UE”, a spus Cristina Gherasimov într-o postare pe Facebook.

Vineri, 14 iunie, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova, care vor începe pe 25 iunie.

Preşedinta Comisiei Europene în exerciţiu, Ursula von der Leyen, a calificat decizia drept „un pas uriaș” în drumul către UE și a dat asigurări că instituția va fi alături de R. Moldova și Ucraina. Decizia de începere a negocierilor a fost salutată și de șefa statului, Maia Sandu.

Pe 7 iunie 2024, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi R. Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru R. Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.