IMU: „Avem disponibile doar două paturi la Reanimare, și asta după ce am activat încă 50 în secții”. Numărul de paturi libere în alte spitale din Chișinău
În unele spitale din capitală, locurile pentru internarea pacienților cu COVID-19 sunt practic epuizate. Respectiv, în contextul în care numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere, am întrebat mai multe instituții medicale din Chișinău despre numărul de paturi disponibile. Astfel, în timp ce la centrul COVID de la MoldExpo locuri la triaj și staționar sunt încă mai mult de 50, la Spitalul de Urgență au mai rămas disponibile doar două paturi la Reanimare.
„La moment, avem disponibile doar două paturi în Reanimare, secția COVID-19, în rest – toate sunt ocupate. Și asta după ce am activat încă 50 de paturi în secții”, spune directorul Institutului de Medicină, Urgentă, Mihail Ciocanu.
Reprezentanții Spitalului Clinic Republican (SCR) spun că și ei lucrează la capacitate maximă.
„Internarea și externarea pacienților sunt procese continui. Dacă știm că un pacient trebuie să fie internat, iar la noi ajung din raioane sau Centrul COVID, totul se face prin coordonare, acesta poate aștepta o oră, două. În acest timp, cineva primește testul negativ, cineva se transfera din Reanimare în department COVID sau invers, ori este externat acasă. Deci, este un proces continuu, iar numărul variază de la oră la oră. Nu avem așa cazuri ca cineva să fie internat în cabinetele medicilor sau prin hol”, declară serviciul de presă al SCR.
Totodată, centrul COVID-19 Chișinău de la MoldExpo dispune acum de peste o sută de locuri libere și susține că situația, în acest moment, este controlabilă.
„Sunt locuri atât la triaj – circa 62, cât și în staționar – în jur de 64. Centrul COVID lucrează în regim obișnuit, iar situația este controlabilă. Noi, în fiecare zi, începând cu data de 10, nu am avut mai puțin de 80 de locuri, la capacitatea de 420 în total. Asta însă nu înseamnă că e un regim de relaxare. Mi-e complicat să spun cum va fi următoarea perioadă. Capacitățile spitalelor au fost mărite, s-au deschis și locuri în spitalele satelit ale Chișinăului, cum sunt cele din Criuleni, Anenii Noi, Strășeni, Călărași, Hâncești. Pacienții se îmbolnăvesc, crește numărul celor internați, dar se și externeaza persoane. Acum, situația e controlabilă, nu li se refuză pacienților internarea”, afirmă Oleg Crudu, director al Spitalului „Sf. Treime” și centrului COVID-19 din Chișinău.
La Spitalul Nr. 1 din Chișinău, în fiecare zi se externează în jur de 30 de pacienți și tot circa 30 se internează. Instituția primește pacienți atât de la centrul COVID-19, cât și de la Asistența Medicală de Urgențe.
„Acesta este un rulaj zilnic – se externează, se internează. Avem și cazuri de adresări desinestătătoare. Pacienții mai gravi sau care au nevoie în primul rând de spitalizare sunt selectați și aduși la noi. Situația asta care s-a transformat într-o panică, ce ține de a bate la ușă la fiecare instituție pentru internare, cred că nu este o practică bună. Noi conlucrăm la concret și pacienții sunt internați în funcție de gravitatea stării lor. Cei care au forme mai ușoare, sunt transferați în instituțiile raionale din jurul Chișinăului sau în spitalele unde sunt desfășurate paturi suplimentare. La noi, de regulă, nimeresc pacienți cu o stare mai gravă.
Situația e foarte gravă și complicată, dar asta nu înseamnă că panica trebuie să dirijeze această situație. Important ca instituțiile de stat să ne poată asigura cu utilajul medical tehnic – concentratoare, ventilatoare. Ce ține de personalul medical, acesta este epuizat, dar până când, încă mai face față. De-acum și alte categorii de pacienți se internează, ei sunt extrem de gravi, frecvent apar dereglări ale sistemului nervos central sub formă de encefalopatie, psihoze și atunci pentru medici e greu să dirijeze cu acești pacienți. Din februarie, observăm patologia mai frecvent evoluția mai gravă a acestei patologii la persoane tinere. Cu regret, avem și multe decese printre persoane tinere”, afirmă vicedirectorul medical Ion Arteni.
Și reprezentanții spitalului Nr. 2 spun că situația cu internările s-a agravat, în contextul în care pacienți sunt tot mai mulți și cu forme grave.
„Noi internăm și externăm continuu. Permanent facem internări, azi (luni, 15 martie, n.r.) am făcut 30 de internări. Acesta e un număr mare de pacienți pentru o instituție de la noi. Numai externăm și deodată internăm pe altcineva. Ambulanța vine, lasă pacientul și noi ne ocupăm de el. Când se eliberează locul în secție, îl internăm. Noi nu avem secție non COVID. Nu avem alte spații, pur și simplu. Dar pacienți acum sunt mult mai gravi, fac forme fulminante de COVID. Următoarea perioadă va fi cu mult mai greu. Pacienți sunt foarte gravi și oamenii se îmbolnăvesc mult mai repede unul de altul. Cred va fi mai rău și mai rău. Și avem mulți pacienți tineri. Pe noi nu ne mai întreabă nimeni dacă rezistăm, dar știm că trebuie să rezistăm”, punctează Veronica Țugulschi, șefă Unitate de primiri urgente din cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr. 2 „Sfântul Arhanghel Mihail”.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la peste 200 mii. Mai mult de 4 mii de persoane au pierdut lupta pentru viață în urma complicațiilor.