Principală  —  IMPORTANTE   —   Împreună suntem o forță! Găgăuzia…

Împreună suntem o forță! Găgăuzia a găzduit Forumul Unității, unind femeile din toată Moldova

Foto: Femeile Moldovei

Pe 30 noiembrie, în satul Congaz s-a desfășurat Forumul Unității, organizat de Alianța „Femeile Moldovei”. La complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi” s-au întrunit circa 200 de femei din 10 raioane ale R. Moldova. Participantele au discutat despre modul în care femeile pot influența procesele din țară și construi pacea. Vorbitoarele au fost femei-lidere care deja contribuie la dezvoltarea țării și motivează alte femei să participe activ la procesele decizionale.

Fundamentul prieteniei între popoare

Foto: Femeile Moldovei

„Împreună suntem o forță cu care putem schimba Republica Moldova.” Acesta a fost sloganul Forumului Unității. Participantelor le-a fost prezentat un film despre activitatea „Femeilor Moldovei”, după care Iana Stanțieru, președinta Alianței „Femeile Moldovei”, a ținut un discurs.

Foto: Femeile Moldovei
Iana Stanțieru, președinta Alianței „Femeile Moldovei/ Foto: Femeile Moldovei

„Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici, în Găgăuzia, în cel mai mare sat din Europa – Congaz, cu o populație de peste 11 mii de oameni. Locul pe care l-am ales pentru întâlnirea noastră de astăzi este simbolic. Este un sat cu o componență etnică complexă: găgăuzi, moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari, care au reușit să găsească o formulă de coexistență pașnică, păstrând tradițiile și obiceiurile fiecărui grup etnic. Vă sunt recunoscătoare că ați decis să fiți astăzi aici pentru a pune bazele unor relații excelente cu un scop nobil – prietenie, unitate și pace în societate”, a declarat Iana Stanțieru.

Aceasta le-a îndemnat pe participante să învețe prin intermediul evenimentului cum să fie împreună și să se susțină reciproc indiferent de situație.

Victoria Dunford, fondatoarea organizației caritabile „MAD-Aid”/ Foto: Femeile Moldovei

„Ceea ce văd astăzi și în fiecare zi când mă întâlnesc cu oameni de diferite naționalități și țări este că fiecare dintre noi, fie că suntem din Africa, America, Marea Britanie sau Moldova, în primul rând, suntem cetățeni ai acestui pământ. În primul rând, suntem ființe umane. Și cu acest mesaj vreau să spun că, indiferent cine suntem și de unde venim, în primul rând, suntem oameni”, a declarat Victoria Dunford, fondatoarea organizației caritabile „MAD-Aid”.

În 2015, Victoria Dunford a fost decorată cu „Meritul Civic” de către Președintele Republicii Moldova, iar în 2017 a primit Medalia Imperiului Britanic din partea Reginei Elisabeta a II-a, devenind prima femeie moldoveancă care s-a învrednicit de această distincție. Victoria este cunoscută și pentru deschiderea Centrului „Phoenix” pentru copii cu dizabilități.

A trebuit să demonstrez că sunt la fel de bună ca un bărbat

Simina Tulbure, deputată din partea diasporei în Parlamentul României/ Foto: Femeile Moldovei

Simina Tulbure, deputată REPER de Diaspora în Parlamentul României, a povestit despre experiența sa – cum a intrat în politică la vârsta de 27 de ani și cum a fost nevoită să înfrunte stereotipurile de gen.

„Sunt prima femeie reprezentantă a diasporei în Parlamentul României. Zi de zi, a trebuit să demonstrez că am calitățile și competențele necesare. Voiam să fac societatea mai bună, ca tinerii să fie mai implicați, ca femeile să fie mai bine reprezentate”, a declarat Simina Tulbure.

Aceasta provine dintr-o familie simplă, dar la vârsta de 19 ani, cu ajutorul Uniunii Europene, a plecat să-și facă studiile în Anglia. Iar bunica Siminei a vândut chiar și o vacă pentru a-i cumpăra nepoatei sale un laptop. Toate acestea nu au fost în zadar. După aproape 10 ani petrecuți în Marea Britanie și lucrând la instituții europene în Luxemburg, Simina s-a întors în România să-și pună în aplicare cunoștințele și experiența. Aceasta luptă pentru drepturile diasporei, inclusiv pentru accesul la educație, servicii consulare, dreptul la vot și documente simplificate. Simina este o aliată a moldovenilor din București și contribuie la consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova.

„Încă mai auzim că locul unei femei este în bucătărie”

Foto: Femeile Moldovei

Activitatea femeilor în viața publică și politică este în creștere, dar stereotipurile de gen mai persistă.

„În ultima vreme, rolul femeii în societate a fost discutat intens. Auzim că rolul unei femei este doar în bucătărie, că rolul unei femei este să crească copii și să aibă grijă de familie. Noi am demonstrat de multe ori că rolul unei femei este acolo unde ea dorește să fie și poate. Participarea femeilor în politică este una dintre prioritățile noastre. Vrem ca vocile femeilor să fie auzite acolo unde se iau decizii”, a declarat Emilia Rusu, manageră a Programului pentru Femei în Leadership și Guvernare la UN Women Moldova.

Potrivit Emiliei, multe femei nu intră în politică din cauza fricii de a fi judecate, dar și în situațiile în care partenerul de viață  sau rudele nu le susțin viziunile.

Emilia coordonează de aproximativ 10 ani proiecte legate de egalitatea de gen și avansarea femeilor în procesul decizional, oferind formare pre și post-electorală pentru femeile candidate, sprijinind comunitățile de femei și membrii societății civile.

În plus, UN Women se ocupă de probleme legate de violența domestică. Emilia a menționat că 3 din 4 femei sunt victime ale violenței (psihologice, economice, fizice ori sexuale). Doar în ultimul an, 22 de femei din Moldova au murit din cauza violenței din partea partenerului de viață. „Acestea nu sunt simple cifre – acestea sunt vieți!”, a subliniat Emilia Rusu.

„O femeie poate consolida întreaga societate”

În urmă cu un an și jumătate, Nadejda Tanova, care lucrează de peste 20 de ani la Biblioteca Raională Taraclia, a creat organizația „NADIN&LUCK”. Organizația oferă cursuri educaționale pentru femei și desfășoară activități culturale. Nadejda este sigură că femeile pot consolida societatea.

„O femeie poate consolida întreaga societate. Credința mea în acest lucru m-a determinat să înființez această organizație. În ultimii ani, femeile au făcut un pas înainte, se exprimă activ, simt că au potențial. Vedem ce se întâmplă atât în țară, cât și în lume, inclusiv în păstrarea păcii și consolidarea societății noastre moldovenești. Femeile care simt că pot face față și văd în ele calitățile necesare ar trebui să intre în politică, să participe în actul legislativ, în domeniul economic”, a declarat Nadejda Tanova.

„Sloganul nostru este acțiunea”

Luminița Drumea, reprezentanta Comisiei Naționale pentru UNESCO, a punctat faptul că educația și comunicarea joacă un rol important.

„Sloganul nostru este acțiunea. Toți cei prezenți aici ne dorim pace, bunăstare, fericire. Toate proiectele pe care le implementăm se bazează pe etapa de educație, inclusiv învățământul superior, educația formală și non-formală. Timp de 24 de ani, UNESCO organizează Jocurile Naționale Delfice. Aceasta este o asociație de tineri talentați, care își pot dezvălui potențialul pe întreg teritoriul republicii”, a declarat Luminița Drumea.

Luminița Drumea este autoarea a peste 90 de articole științifice, a unei  monografii, a două rapoarte analitice UNESCO, a unei Strategii Naționale de Educație, a unui Plan Național de Acțiune pentru Educație și a cinci manuale școlare. Este secretară generală a Comitetului Național Delfic, manageră a peste 60 de proiecte naționale și internaționale. Este laureată a mai multor distincții naționale și internaționale, inclusiv a Medaliei Comisiei Naționale a UNESCO pentru promovarea idealurilor UNESCO în Republica Moldova (2024).

Unirea mâinilor, unirea ideilor

Foto: Femeile Moldovei

După partea oficială, la care au participat mai mulți speakeri, participantele au lucrat în patru paneluri, împărțindu-se în patru grupuri de lucru, iar facilitatoare au fost cele mai bune experte din domeniu: Elena Celac, Onorina Soric, Maria Ivanov, Nina Lefter și Mariana Iațco.

Femeile au discutat despre idei de afaceri, posibile parteneriate și rezolvarea problemelor. Acest lucru le-a motivat pe participante să facă schimb de contacte și să se sprijine reciproc în continuare. Experiența a arătat că diferențele lingvistice și culturale nu sunt un obstacol, ci un avantaj.

Foto: Femeile Moldovei
Foto: Femeile Moldovei

Iar la finalul evenimentului, participantele și-au demonstrat talentele și particularitățile culturale prin cântece și dansuri. Reprezentante ale diferitor naționalități au dansat împreună pe melodii găgăuze, bulgare și românești. Iana Stanțieru, președinta Alianței „Femeile Moldovei”, și-a exprimat speranța că astfel de întâlniri vor deveni o tradiție.

Foto: Femeile Moldovei
Foto: Femeile Moldovei
Foto: Femeile Moldovei