Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Impactul lui Prigojin la Kremlin:…

Impactul lui Prigojin la Kremlin: reformele militare ale lui Putin, un ecou al apelului liderului Wagner de a acționa?

Colaj G4Media

Cu un an în urmă, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a criticat public șefii militari. El acuzase înalții demnitari de incompetență și corupție și îi învinuia pentru eșecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina. Prigojin își concentrase furia în special asupra lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. El ceruse ca aceștia să fie înlocuiți.

Cearta foarte publică a scăpat de sub control, ducând la o revoltă de 24 de ore. Luptătorii Wagner au preluat instalații militare cheie din sudul Rusiei și au început să mărșăluiască spre Moscova. Revolta însă a eșuat. Președintele Putin a fost de partea șefilor săi militari. La scurt timp după aceea, Prigojin și-a pierdut viața într-un accident de avion. Dar, după un an, a început o epurare a armatei susținută de Kremlin, scrie BBC.

Când un înalt oficial al apărării este arestat în Rusia, este interesant. Când cinci persoane de rang înalt din domeniul apărării sunt încătușate în mai puțin de o lună, este o epurare.

Cel mai recent militar de rang înalt care a fost închis este generalul-locotenent Vadim Șamarin, adjunctul șefului Statului Major al armatei și șeful Direcției principale de comunicații a Forțelor Armate Ruse. Acuzat de luare de mită pe scară largă, acesta a fost plasat în arest preventiv timp de două luni.

Câteva ore mai târziu a apărut vestea că un înalt funcționar din cadrul Ministerului Apărării însărcinat cu achizițiile, Vladimir Vertelețki, a fost, de asemenea, reținut. Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, acesta a fost acuzat de abuz de autoritate în executarea unui ordin de stat în domeniul apărării.

Printre personalitățile din domeniul apărării din Rusia care, în decurs de o lună, au căzut în dizgrație din cauza unor acuzații de corupție se numără ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov și generalul-locotenent Iuri Kuznețov, șeful Direcției de personal a Ministerului Apărării.

De asemenea, au avut loc schimbări la vârful ministerului. Într-o remaniere recentă, președintele Vladimir Putin l-a înlocuit pe ministrul apărării care ocupa funcția de 12 ani, Serghei Șoigu, cu economistul tehnocrat Andrei Belousov. Mișcarea a fost interpretată pe scară largă ca o încercare a Kremlinului de a spori eficiența în armata rusă și de a combate corupția.

Șoigu a primit o nouă funcție, cea de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. În ceea ce-l privește pe șeful lui Vadim Șamarin, Valeri Gherasimov, acesta rămâne deocamdată șeful Statului Major General al forțelor armate ruse.

Dar arestările de profil înalt din minister și din statul major se reflectă negativ asupra conducerii militare care a condus războiul Rusiei în Ucraina.