Principală  —  IMPORTANTE   —   „Îmi doream să adorm și…

„Îmi doream să adorm și să nu mă mai trezesc”. Mărturiile unor tinere după ce imaginile lor intime au fost publicate pe Telegram

Sursa foto: Unsplash

15 femei s-au plâns la poliție că imagini intime cu ele au fost distribuite fără acordul lor într-un chat de pe Telegram, încă 16 au fost identificate și vor fi audiate. Radio Europa Liberă Moldova a vorbit cu trei victime, care spun că sunt afectate psihologic, iar una dintre ele că a avut gânduri suicidare.

Într-o zi de iunie, Cristina (nume schimbat, n.red.) s-a trezit la prânz. Cineva a sunat-o și i-a spus: „Niște fotografii cu tine circulă pe internet”. Tinerei de 21 de ani nu-i venea să creadă: „Poate, sunt trucate?!”. Nimeni nu avea imagini intime cu ea, nimeni nu avea acces la galeria din telefonul ei, care era securizată cu parolă. Niciodată nu a trimis astfel de fotografii vreunui iubit.

Tot mai mulți bărbați au început să-i scrie pe rețelele de socializare și să-i arate capturi de ecran cu imaginile ei dintr-un chat public de pe platforma Telegram, numit „Arhiva Republicii Moldova”. Nu s-a mai dus la serviciu, deși avea două locuri de muncă. A închis ușa casei și nu a ieșit trei zile, fără să mănânce ceva. „Îmi doream să adorm și să nu mă mai trezesc, să nu mai vorbesc cu nimeni”, povestește Cristina. Planifica să-și urmeze visul în luna iunie: să se angajeze în sectorul public, ca juristă. Dar cariera ei părea să fie compromisă încă înainte de a începe. Pe rețele continuau să-i vină cereri de urmărire și mesaje de la bărbați. „Bărbați obsedați sexual”, concretizează tânăra. „Și acum, ce să fac? Să-mi iau lumea în cap și să mă ascund, pentru că cineva a decis să-mi strice viața? Eu nu am renunțat”, spune tânăra. După câteva zile de plâns continuu, susținută de prieteni, Cristina s-a adresat unui avocat, care a ajutat-o să formuleze textul unei plângeri, scrie sursa citată.

S-a dus la poliție, unde, spune ea, a fost întâmpinată de trei polițiști, care n-au luat-o în serios atunci când le-a spus că imagini intime cu ea au apărut pe un chat public: „Mă întrebau dacă m-am ocupat cu Onlyfans [o platformă de conținut pentru adulți, n.red.] sau cu pornografia și m-au atenționat că, dacă ascund ceva, aș putea fi trasă la răspundere”.

Nu am omorât pe nimeni, dar mă simțeam de parcă aș fi făcut-o…

Cristina susține că a ieșit de la poliție plângând, fără să mai scrie vreo plângere. „Nu am omorât pe nimeni, dar mă simțeam de parcă aș fi făcut-o”, explică tânăra. Între timp, și-a dat seama cine ar fi putut să-i distribuie pozele. Analizând imaginile din acel chat, a observat că sunt fotografiate de pe telefon, pentru că apar iconițele semnalului wifi, a bateriei telefonului. Și-a amintit că, o lună mai devreme, a fost vizitată de un bun prieten și că l-a surprins cu telefonul ei în mână. Cristina crede că, atunci când ea a mers la baie, el a intrat în telefonul ei și a făcut fotografii de pe ecran. Erau niște imagini pe care le făcuse 2 sau 3 ani în urmă, când își cumpărase lenjerie intimă din Italia. Le păstra pentru ea și nu le împărtășise nimănui.

L-a confruntat. Bărbatul a negat că a făcut așa ceva, iar Cristina a rupt legătura cu el. În următoarele două luni, tânăra s-a angajat în altă parte și a amânat pentru un an să intre în sectorul public, pentru că nu era pregătită psihologic.

Detalii despre experiența traumatizantă prin care au trecut celelalte două femei citiți aici.

Pe 30 august 2024, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că investighează mai multe cazuri legate de un canal de Telegram care publică imagini indecente cu fete și femei din R. Moldova. Reprezentanții instituției susțin că au pornit mai multe cauze penale și sunt realizate „un șir de măsuri procesuale și de investigație, inclusiv cu parteneri din afara țării”. Poliția susține că a cerut de mai multe ori administratorilor Telegram să blocheze canalul și să ofere informații despre cei implicați, însă aceștia nu au răspuns și canalul continuă să fie activ.

„Prima cerere a fost trimisă încă în luna iunie curent, dar până acum nu a venit niciun răspuns. Oamenii legii continuă investigațiile și îndeamnă victimele să coopereze cu Poliția pentru a ajuta în anchetă”, se spune într-un comunicat al IGP.

Fondatorul și directorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost reținut pe 24 august la Aeroportul „Le Bourget” din Franța. Durov, care deține și cetățenia franceză, se întorcea cu avionul său privat din Azerbaidjan, acolo unde recent a mers în vizită și președintele rus Vladimir Putin. Fondatorul Telegram este acuzat de 12 infracțiuni, inclusiv escrocherie și încălcarea legislației privind stupefiantele.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că arestarea lui Pavel Durov „nu este în niciun caz o decizie politică”. Telegram a respins acuzațiile parchetului francez, iar pe 28 august Durov a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar în baza unei cauțiuni de 5 milioane de euro.