Imagini cu caracter intim, trimise de pe un cont anonim, incluse într-un dosar de concurs pentru funcția de director al unei școli din raionul Soroca
Luptă aprinsă pentru funcția de director al unui gimnaziu din raionul Soroca. La concursul anunțat de Consiliul raional s-au înscris trei participanți, printre care și actuala directoare cea care, potrivit părinților, „timp de 10 ani, a ridicat din ruini instituția, transformând-o într-o școală model”.
„Având susținerea colegilor și a părinților, dar și multe planuri de dezvoltare a instituției, am decis să depun dosarul pentru concurs, pentru a-mi putea realiza proiectele”, explică directoarea gimnaziului de ce a decis să-și depună dosarul la acest concurs.
Pe 4 decembrie, s-a desfășurat prima etapă a concursului – evaluarea dosarelor. Atunci a și aflat că, înainte de ședință, președintele raionului le-a arătat membrilor comisiei de concurs „niște poze și video-uri cu caracter pornografic, anexate la o scrisoare anonimă”.
„În cadrul acelor „dezvăluiri”, cineva dintre membrii comisiei mi-a luat apărarea, declarând că imagini de acest tip au fost distribuite de fostul soț, fost polițist, anterior condamnat în mai multe dosare penale, inclusiv pe cazuri de violență în familie și inclusiv pe acest articol, de defăimare, la doi ani de pușcărie, dar eliberat de privațiune, pe motiv că ar fi fost depășit termenul de prescripție”, spune candidata la funcția de directoare a gimnaziului din satul Vărăncău.
La prima etapă, comisia de concurs a decis să nu țină cont de petiții anonime și a dat aviz pozitiv tuturor candidatelor. „La 13 decembrie, s-a desfășurat cea de-a doua etapă a concursului, la care una dintre protejatele conducerii raionului ar fi acumulat punctaj maxim, informație derspre care s-a vehiculat din timp. Disperată fiind, am decis să cedez, mai ales că sunt supusă unei violențe psihologice fără precedent și sunt fără apărare, iar poliția nici nu încearcă să oprească aceste atacuri, dar se pare că îi sprijină pe făptași. Le-am spus colegilor că aș vrea să mă retrag, pentru a-mi recăpăta liniștea, aceștia, împreună cu părinții copiilor din localitate, au colectat semnături, confirmând că astfel condamnă atitudinea denigratoare și acțiunile de umilire ale celor ce sunt părtași ai acestor acțiuni și că susțin doar candidatura mea la funcția de director”, povestește directoarea interimară a gimnaziului, precizând că, între timp, a depus o plângere în adresa SPIA a MAI, solicitând ajutor în combaterea acțiunilor de violență psihologică la care este supusă. Petiționara argumentează că nu are încredere în Poliția locală, deoarece aceasta s-ar afla la cheremul conducerii raionului (președintele raionului fiind fost comisar de poliție) și sprijinindu-l pe fostul său soț, și el fost polițist.
„Sunt la limita disperării și am decis să continui lupta nu atât pentru funcția de director, dar pentru a combate nedreptatea. Am decis să lupt pentru propria demnitate și pentru propria viață. Îmi este frică cât de departe vor merge, câte materiale denigratoare vor folosi, ce vor mai pune la cale”, spune directoarea interimară, solicitând să mediatizăm acest caz pentru a nu admite fraudarea și trucarea concursului.
Vicepreședintele raionului: ea trebuie ținută departe de copii, e părerea mea și a conducerii raionului în ansamblu
ZdG l-a solicitat pe Iurie Tănase, vicepreședintele raionului Soroca, responsabil de domeniul Educației, să ne vorbească despre riscurile de fraudare a concursului pentru funcția de director a gimnaziului din satul Vărăncău. L-am întrebat ce crede despre faptul că membrii comisiei de concurs au fost atenționați ca directoarea actuală să nu fie promovată la un nou mandat.
„Da, la noi au apărut niște materiale, dar ele au fost și pe rețele, le-au văzut toți copiii din școala ceea. Sunt filmări scurse din familie în mare parte… Fostul soț, cu care am vorbit, spune că i-ar fi fost sustras telefonul și cei care l-au luat ar fi distribuit imaginile. Cu ceva timp în urmă, atunci când au apărut prima dată, am zis să lăsăm să-și ducă mandatul până la capăt. Dacă vreți, poziția noastră e următoarea: odată ce chestia asta a ajuns în spațiul public și au văzut toți copiii din școală, ei ce trebuie să înțeleagă, noi despre cine vorbim, despre educație. Eu dețin imaginile. Dacă dumneaei spune că sunt trucate, de ce până acum nu s-a adresat în judecată, să facă o expertiză. Până la urmă, concursul e în derulare, ea a fost admisă, să vedem rezultatul concursului. Dar dacă vreți părerea mea intimă – așa oameni trebuie ținuți departe de copii. Am ferma convingere că imaginile sunt autentice. am discutat cu soțul ei. El spune că e gata să meargă în orice instanță și să demonstreze că el e filmat cu ea acolo”, spune vicepreședintele raionului Soroca.
– Dacă el era în acele scene intime, era și ea, soția lui pe atunci, care e problema?
– Problema nu ar fi apărut niciodată, dacă nu ar fi apărut în spațiul public, devenind „deliciul” copiilor. Întrebarea e despre ea, nu despre el. Ea e în fruntea unei instituții de învățământ și copiii au văzut totul.
– Și nu-i vinovat cel care le-a distribuit?
– Da, să stea la pușcărie acela, dar și ea, din punctul meu de vedere, nu poate sta în fruntea unei instituții. E oribil și grav. E părerea mea… Ea nu este surprinsă, ea pozează, din ceea ce am văzut eu și ea stă în fruntea unei instituții de învățământ cu greutate în raionul Soroca.
– Dar un om nu poate purta povara răspunderii din simplul motiv că cineva a distribuit, fără acordul său, imagini din viața sa intimă…
– Dar e un exemplu prost.
– Și nu admiteți că se urmărește intenția de a distruge acest om?
– Admit că în familii se poate întâmpla orice, dar ce facem cu copiii? Ați vrea să învețe copiii dvs. într-o școală în care directoarea e implicată în așa scene intime? E părerea mea oficială persoană care răspund de învățământ. Cu așa moralitate ea trebuie ținută departe de copii, e părerea mea și a conducerii raionului în ansamblu.
Părinții vs responsabilul de educație
ZdG a contactat câțiva părinți care au copii la studii la gimnaziul din satul Vărăncău. „Cred că e un concurs trucat, pentru că sunt concurenți care nu merită să vină la noi în sat, decât actuala directoare, pe care o apreciez foarte mult. A luat școala de la zero si a transformat-o în școală model. Îmi pare rău că autoritățile au ajuns să aducă imagini din viața sa personală. Pe mine nu mă interesează aceste aspecte. Viața personală nu ne privește pe noi, mai ales că cel care distribuie toată murdăria e fostul ei soț, de care e divorțată și care nu-i poate ierta că l-a denunțat de mai multe ori pentru abuzuri și pentru violență. Îmi pare rău că trece prin astfel de situații. Ea a făcut o echipă minunată, a devenit cel mai bun gimnaziu din raion”, spune A.
„Am un copil la gimnaziu. Părinții nu acceptă schimbarea directorului. Ea a făcut o școală model, copiii au posibilități foarte mari de a studia limbi moderne, alte discipline, având profesori foarte buni. Filmările pe care încearcă să le folosească autoritățile sunt făcute acum 9 ani și de ce ei nu se întreabă de ce au fost distribuite acum, în perioada concursului. E rușinos că, pe această cale, se încearcă destituirea din funcție a unui bun profesionist și înlocuirea lui după simpatiile politice ale unor șefi de raion”, ne-a spus E.
Avocata Arina Țurcanu: acest caz reprezintă o formă de violență pe bază de gen față de femei, pe care o numim violență digitală
Arina Țurcanu, avocată, Centrul de Drept al Femeilor, constată că acest caz reprezintă o formă de violență pe bază de gen față de femei, pe care o numim violență digitală sau violență facilitată de tehnologii. „Din păcate, deși este foarte des întâlnită în ultimul timp, deoarece tehnologiile au avansat, legislația noastră nu o incriminează în mod distinct, astfel încât victimele nu au un remediu de combatere a unor astfel de forme. Da, noi avem un articol în Codul Penal, art. 177, care prevede răspândirea conținuturilor cu caracter intim, dar acolo, din păcate, pedeapsa este foarte mică și această componentă a infracțiunii nu reflectă în totalitate toate aspectele violenței digitale. Nu avem remedii pentru astfel de situații, măsuri de protecție pentru victime ale violenței digitale. Nu avem prevederi care ar interzice publicarea sau distribuirea acestor materiale, blocarea conținutului. Astfel de prevederi lipsesc în lege și, din păcate, femeile, or cu acest fel de violență se confruntă în special femeile, în consecință, sunt supuse revictimizării secundare, fie în procesul de angajare, sau în procesul de promovare sau de realizare a acțiunilor din comunitate. După publicarea unor astfel de materiale, deseori, femeile se confruntă și cu renegarea din partea familiei sau a comunității. Acțiunile sunt îndreptate direct împotriva femeilor sau împotriva copiilor lor. Pentru a preveni astfel de forme și a oferi un remediu efectiv victimelor este necesar ca statul să adopte cât mai repede măsuri legislative în partea ce ține de incriminare separată a violenței digitale sau a celei facilitate de tehnologii, dar și măsuri de protecție a victimelor.
Situația ar putea fi calificată și ca o cauză de discriminare pe criterii de gen, pentru că se întâmplă mai des în raport cu femeile”, explică Arina Țurcanu.
Avocata amintește că, în cazul distribuirii unor imagini intime de către fostul soț al directoarei interimare a gimnaziului din satul Vărăncău, există deja o sentință cu drept de apel. „Dosarul a fost examinat în ședință închisă, fiind vorba de un caz de defăimare și distribuire a imaginilor cu caracter intim din viața ei”, a mai precizat avocata.
– Este sau nu legal să descalifici din concurs un candidat imaginea căruia figurează în diverse materiale de caracter intim, distribuite clandestin?
– Comisia ar trebui să se asigure de veridicitatea probelor. Aceste imagini ar trebui excluse din dosar deoarece îi prejudiciază drepturile, fiind obținute pe căi ilegale. Aceste imagini, potrivit clientei mele, sunt trucate, fiind utilizate în scopul denigrării. Poziția noastră este clară: aceste imagini nu pot sta la baza unei hotărâri a comisiei de concurs, atâta timp cât veridicitatea lor nu a fost confirmată, atât timp cât au fost obținute într-un mod ce contravine legii, fiind utilizate în scopul denigrării. De altfel, anterior, pe cazuri similare, ea s-a adresat instituțiilor de drept. Dacă persoana nu și-a dat acordul pentru filmare și publicare, acestea nu pot fi considerate probe. Clienta mea va face o solicitare la procuratură, ca să fie expertizate aceste imagini, să fie descoperit contul de pe care au fost expediate.