Principală  —  Ştiri  —  Social   —   IGSU avertizează repetat cetățenii privind…

IGSU avertizează repetat cetățenii privind normele de securitate la exploatarea sobelor, după ce o femeie a decedat din cauza nerespectării regulilor

O femeie a decedat în urma nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobei de încălzit, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență(IGSU). În acest context, IGSU avertizează, repetat, cetățenii că încălcarea normelor de securitate la exploatarea sobelor și altor surse de încălzit poate avea consecințe fatale.

Cazul a fost înregistrat pe 1 decembrie 2024 într-o localitate din raionul Glodeni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat în jurul orei 14. Potrivit primelor informații, un incendiu ar fi izbucnit în interiorul casei de locuit. La fața locului a fost îndreptată o echipă de pompieri și salvatori. 

Potrivit IGSU, ajunși la fața locului, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul locuinței, dar și parțial acoperișul acesteia. Angajații IGSU au reușit localizarea incendiului la ora 15 și lichidarea completă în jurul orei 18. În timpul intervenției, pompierii au depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarei, o femeie în vârstă de 76 de ani.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii au stabilit prealabil, că incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la utilizarea sobei de încălzit.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează, repetat, cetățenii că încălcarea normelor de securitate la exploatarea sobelor și altor surse de încălzit poate avea consecințe fatale.

Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea, mai ales atunci când sunt folosite sobele, aparatele electrice sau cazanele ce funcționează pe lemne sau gaze naturale.

Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele și să utilizeze doar materiale combustibile pentru care a fost destinată soba, evitând aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile. Mai mult, pentru prevenirea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, pe timp de noapte este recomandabil ca focul din sobă să fie stins.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1509 incendii, în urma cărora au decedat 88 de persoane, inclusiv trei minori.