IGSU atenționează cetățenii cu privire la riscul de intoxicație generat de fermentarea vinului. Au fost înregistrate 2 cazuri de deces, de la începutul toamnei
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă măsurile de prevenire a intoxicațiilor în perioada fermentării vinului și îndeamnă cetățenii să respecte regulile de securitate în procesul de producere a vinului în condiții casnice, în contextul în care, de la începutul toamnei, au fost înregistrate 2 decese, potrivit unui comunicat al IGSU.
Specialiștii recomandă respectarea măsurilor de siguranță pentru evitarea intoxicațiilor cu dioxid de carbon, în rândul populației, generat de procesul de fermentare a vinului.
Gazul inodor și incolor emanat la fermentare poate duce la intoxicații grave, chiar și decese.
„Pentru a verifica siguranța spațiului unde se păstrează vinul este necesar de aprins o lumânare înainte de a intra în subsol. Dacă lumânarea arde normal, aportul de oxigen este suficient, iar dacă aceasta se stinge indică faptul că oxigenul este insuficient și există risc de intoxicație”, informează specialiștii IGSU.
Totodată, salvatorii îndeamnă cetățenii să nu intre fără echipament de protecție în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat, iar pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber.
De asemenea, IGSU le recomandă oamenilor să asigure o ventilație permanentă a beciurilor unde se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul.
Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în această toamnă au fost deja înregistrate 2 cazuri cu deces în urma intoxicației cu dioxid de carbon.