Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Hotărârea care se referă la…

Hotărârea care se referă la confirmarea rezultatelor referendumului, publicată în Monitorul Oficial

Foto: Consiliul Europei

În Monitorul Oficial al R. Moldova a fost făcută publică miercuri, 5 noiembrie, hotărârea cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului cu privire la aderarea țării la Uniunea Europeană.

„Acte ale Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

161. Hotărâre cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 (sesizarea nr. 212d/2024) (nr. 24, 31 octombrie 2024)”, se arată în Monitorul Oficial.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au examinat și confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului.

La referendum, opțiunea „DA” din buletinul de vot a trecut la limită de 50%, rezultat care validează, astfel, propunerea introducerii în Constituție a obiectivului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Cei care au înclinat balanța în favoarea opțiunii „DA” la referendum au fost alegătorii din diasporă.

Buletinul de vot pentru referendum a conținut proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. În partea de jos a fost înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În dreapta textului întrebării erau cele două opțiuni: „Da” şi „Nu”.

Acum, în cea mai importantă lege a țării – Constituția, va fi indicat că aderarea la Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.”

În Constituție va fi introdus și un titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”, în care se va spune că aderarea la tratatele UE se va face prin lege organică, adică prin votul a cel puțin 51 de deputați.