HABEMUS DIASPORĂ: Am stat la coadă ca să nu mi se dea buletin de vot
Mii de cetățeni ai R.Moldova plecați peste hotare au ieșit să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale. Nouă mii de buletine de vot au fost trimise pentru zona pariziană (trei secții a câte trei mii de buletine de vot), și câte 3 mii pentru restul șase secții de votare din Franța. Facebook-ul nu a glumit, nici site-ul de socializare ok.ru, și acele sondaje neoficiale, votate virtual de utilizatori, au fost confirmate prin cozile lungi de la secțiile de votare. Dar câtă decepție – buletine de vot prea puține.
Ambasada Republicii Moldova la Paris anunțase cu câteva zile în urmă că va informa pe Facebook în regim real care este situația de la secția de votare ca să poată modera fluxul de votanți. A fost o promisiune. Duminică am lucrat, pentru că nu toată lumea are zi liberă duminica. După serviciu, am mers direct la secția de votare. Am ajuns la ora 18.00 în fața Ambasadei să îmi folosesc și eu dreptul meu de vot.
În fața sediului misiunii stăteau zeci de moldoveni, făcând o coadă lungă. Toți erau obosiți și așteptau să voteze. Un jurnalist de la DIGI24 discuta cu oamenii din mulțime. La un moment, în pragul Ambasadei a apărut un cetățean care a anunțat calm că nu mai sunt buletine de vot și că până aici s-a votat. Nu apăruse ambasadorul, nu apăruse șeful comisiei secției de votare, apăruse Dorin Dușceac.
Domnul Dușciac, fiind împuternicit de Ambasador probabil, anunța că la Montreuil POATE mai sunt buletine de vot. A zis că telefonase cu ceva timp în urmă și erau 200 de buletine de vot. Grupuri de tineri, după reproșuri și cereri insistente să voteze, au cedat. Unii și au pornit spre stații de Metro, alții – care erau cu mașinile și puteau lua pe cineva până la Montreuil sau Villeneuve Saint George se ofereau, astfel toate drumurile de la ambasadă duceau spre celelalte secții de votare din zona pariziană.
Acolo am descoperit cozi și mai mari, și mai lungi, iar din interiorul secției, o doamnă împărțea foi albe să scrie lumea contestații, pentru că nu mai sunt buletine de vot.
“Bine că în Rusia deschid secții de votare mai multe”, se aude o voce din grup. “Vrem să votăm, am venit să votăm, și acest drept ni–l furați, iată regimul oligarhic”. “De ce nu sunt suficiente buletine de vot? De ce nu aveți foi?”, “Nu înțeleg de ce mai organizați alegeri dacă nu aveți buletine de vot?!”. Oamenii erau supărați. Mulți dintre ei au lucrat duminica și au venit la votare după serviciu. Au luat copiii în brațe și au mers să voteze, însă nu au putut. Pe fețele lor se simșea neputință și frustrare. “Normal că suntem supărați, cine nu ar fi?!” Vocile continuă să fie auzite și după o oră de scris contestații: “Subsemnatul…nu am votat ..stipulat în art 38 al Constituției RîMî”. “- Și scriem, și cine va lua în seamă aceste cereri, cine le va citi, poate vor fi aruncate chiar înainte de a ajunge în Moldova” .
La Paris Diaspora care a ieșit la vot a fost atât de numeroasă, încât sute de oameni au rămas împietriți în cozile de așteptare. “La Paris sunt din 2001, dar mereu am crezut că lucrurile în Moldova se vor schimba în bine. Când merg acasă în vacanță, văd colegii mei de clasă îmbătrâniți pe an ce trece de griji și de probleme. Știți că suntem o țară agrară, mulți cultivă cartofi, și alte culturi, iar ei sunt amăgiți că dacă vine Dodon la putere pot să își vândă legumele în Rusia”, spune Valeriu Bordei.
Tatiana Vlas locuiește la Paris de peste zece ani: “Azi dimineață m-am întors din Moldova, din păcate nu am putut să votez de acasă. Sunt din Anenii Noi și în zona mea foarte mulți au fost decepționați de Maia Sandu din cauza campaniei de dezinformare a lui Igor Dodon, că va adduce 30 mii de sirieni, că va scoate icoanele din biserici, că nu este măritată. Oamenii cred orice, deși trăiec în sărăcie”.
Marcel Sterniola, un moldovean de la Bălți care antrenează boxeri în Franța confirmă aceeaș stare de spirit: “am venit să votez, la Villeneuve Saint George nu mai aveu buletine, nici la ambasadă. Am crezut că aici vom găsi. Din păcate Dodon învinge. Au fraudat alegerile. Sunt disperat ca pe timpul când a învins Voronin”.
Mai rămăsese o oră pâna la terminarea orelor legale în care poți să mergi la vot, urnele pline cu buletine de vot ștampilate, oameni dezamăgiți în așteptare la coadă, iar membrii comisiei începuse să “renumere” voturile.
Nu sunt un cetățean turmentat, dar eu… eu pentru cine votez?
Alla TOFAN