Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul și Uniunea Europeană vor…

Guvernul și Uniunea Europeană vor oferi granturi de 12,2 milioane de lei pentru 45 de companii din Moldova

Sursa: MDED

Astăzi, 5 decembrie, au fost desemnate 45 de companii beneficiare de granturi în valoare de 12,2  milioane de lei. Sprijinul financiar va fi acordat de către Guvern și Uniunea Europeană, informează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Dintre acestea, 24 de companii vor beneficia de fonduri din partea Uniunii Europene, totalizând aproape 5,5 milioane de lei. Guvernul R. Moldova va sprijini financiar alte 21 de companii, cu o sumă totală de 6,7 milioane de lei.

În cadrul evenimentului de anunțare a beneficiarilor, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a declarat: „Felicităm încă 45 de antreprenori. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are în continuare, prioritar, pe agenda sa suportul pentru mediul de afaceri. Antreprenorii sunt cei care cred în țara noastră și sunt campioni ai reformelor și ai integrării europene. Tot ei sunt cei care au integrat perfect digitalizarea în afacerile lor, fiind competitivi și valoroși. Sunt sigur, că orice companie, cu suportul statului, poate crește și avea succes, creând locuri de muncă bine plătite, ajuta comunitatea și dezvolta economia țării”.

Granturile sunt distribuite printr-o serie de programe, gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), inclusiv Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul START pentru Tineri, Programul „PARE 1+2”, Programul de Transformare Digitală a IMM-rilor, Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Cele mai mari investiții sunt alocate sectorului industrial, aproximativ 50% dintre beneficiari provenind din această ramură. Alte 30% dintre antreprenori vor investi în achiziția de mijloace tehnice pentru dezvoltarea sectorului serviciilor, cum ar fi activități profesionale, științifice, tehnice, cazare, alimentație publică și învățământ. Aproximativ 20% dintre beneficiari activează în sectorul agricol, unde vor direcționa fondurile către retehnologizare și ecologizarea afacerilor lor.

Pe parcursul acestui an, ODA a facilitat 523 de companii în accesarea de granturi în valoare totală de peste 208  milioane de lei. Din această sumă, aproape 149 de milioane de lei provin din bugetul de stat, iar 45 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „ UE pentru IMM-uri”.  Valoarea totală a investițiilor în economie se ridică la 443 de milioane de lei.

„Sprijinul pentru antreprenoriat și dezvoltarea durabilă a IMM-urilor este o componentă de bază a parteneriatului nostru cu Republica Moldova. Constatăm cu bucurie creșterea permanentă a numărului de aplicații calitative la programele naționale pentru IMM-uri susținute de UE și creșterea numărului de societăți comerciale care beneficiază de aceste programe. UE va continua să sprijine IMM-urile în calitate de forță motrice majoră pentru o economie mai puternică a Moldovei, care este și un pilon important al Planului de creștere economică pentru Moldova, propus recent de UE”, a declarat Adam Grodzicki, Șef-adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova”, a declarat Adam Grodzicki, șeful adjunct al secției cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.