Guvernul României a aprobat proiectul ce prevede alocarea ajutorului umanitar de 3,5 milioane de euro pentru R. Moldova
Guvernul din Românis a aprobat joi, 30 aprilie, în şedinţă, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 16.500.000 de lei(românești) din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova, scrie Agerpres.
„Prin acest proiect se aprobă o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii (…) cu suma de 16.500.000 lei destinată Rezervei pentru situaţii speciale a Ministerului Sănătăţii, respectiv achiziţiei de medicamente, dezinfectanţi, dispozitive medicale şi materiale sanitare necesare prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate COVID-19, pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova„, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, în cadrul şedinţei de Guvern.
Şeful Executivului, Ludovic orban, a punctat că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt, săptămâna viitoare, să fie finalizate procedurile în vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substanţelor şi medicamentelor care vor fi donate cetăţenilor moldoveni.
„Este mare nevoie, în Basarabia este o penurie de astfel de materiale şi cred că noi, acum, după ce am reuşit să stabilizăm situaţia de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea către Republica Moldova”, a spus Orban.
O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii din România, a ajuns astăzi, 30 aprilie, în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara noastră în lupta împotriva COVID-19.
Echipa de medici şi asistenţi medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă va desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul pentru o perioadă de 15 zile.
Rolul echipei medicale este acela a asigura sprijinul autorităților sanitare ale Republicii Moldova privind gestionarea situației și împiedicarea răspândirii virusului SARS CoV-2.