Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul îndeamnă administrațiile locale să…

Guvernul îndeamnă administrațiile locale să organizeze în acest an sărbătorile de iarnă în localități. Ce mai prevede programul festiv

De sărbătorile de iarnă din anul 2023, Guvernul lansează campania „Hai acasă de Crăciun”, prin care îndeamnă toate administrațiile publice locale din satele și orașele republicii să organizeze sărbătorile pentru locuitori, punând în valoare artiștii locali și tradițiile locului. Anunțul a fost făcut de către Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului R. Moldova.

Executivul a elaborat deja o scrisoare circulară adresată președinților de raioane și primăriilor din toată țara, în care a invitat autoritățile locale să se alăture campaniei.

„Am punctat că sărbătorile de iarnă și Crăciunul nu mai trebuie să fie un subiect de divizare în societate. […] Crăciunul nu e al Chișinăului doar, nu este al Primăriei sau al Guvernului. În toată Europa, Crăciunul este organizat de administrațiile locale pentru oameni”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului R. Moldova.

Totodată, executivul îndeamnă cetățenii de acasă și din diasporă să povestească, prin poze și video, cum sărbătoresc Crăciunul, „ce amintiri au despre această sărbătoare”. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de email acasadecraciun@gov.md.

De asemenea, Ministerul Culturii va organiza în casele de cultură din toată țara spectacole dedicate sărbătorilor de iarnă ale orchestrelor moldovenești, printre care Orchestra „Fluieraș”, „Mugurel”, „Folclor”, „Noroc”, Ansamblul „Joc”, dar și Orchestra „Concertino”. Teatrul „Licurici” va organiza spectacole în centrele de plasament pentru copii.

„Guvernul mai invită toate centrele raionale să se alăture inițiativei noastre „Biblioteca de sub brad”, a punctat purtătorul de cuvânt.

În capitală startul sărbătorilor de iarnă va fi dat pe 23 decembrie. Tot atunci va fi inaugurat Pomul de Crăciun în Piaţa Marii Adunări Naţionale și va fi conectat iluminatul decorativ în tot orașul. Anunțul a fost făcut de către primarul Ion Ceban.

„Vom amenaja orașul, vom decora sectoarele cu luminițele şi vom organiza târguri tematice, dar și spectacole. Vin și cu un apel către agenții economici, ca și în anii precedenți să decoreze acele clădiri, spaţii pe care le dețin”, a spus primarul municipiului Chișinău în cadrul şedinţei operative de vineri, 24 decembrie.

Evenimentul dedicat inaugurării sărbătorilor de iarnă va cuprinde un spectacol muzical-artistic, cu tematică de sărbători, printre invitații speciali fiind Ștefan Bănică Junior din România. La fel, spectacole muzical-artistice vor fi organizate și pe 31 decembrie, în noaptea de Revelion.

Totodată, or fi amenajate târguri unde vor putea fi găsite obiecte de meșteșugărit și artizanat tradițional, suvenire, jucării, dar și produse alimentare ale producătorilor autohtoni. Nu va lipsi în PMAN nici Căsuța lui Moș Crăciun și multe alte zone de distracții pentru cei mici.

În plus, vor fi decorate cu luminițe și mai multe unități ale transportului public.