Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Guvernul a aprobat modificări la…

Guvernul a aprobat modificări la lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea frontierei de stat

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Guvernul a aprobat astăzi, 5 iunie, modificări la lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat. Proiectul actului normativ a fost elaborat în temeiul Legii privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe care sunt exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat, comunică Ministerul Afacerilor Interne.

În acest context, conform Hotărârii de Guvern aprobate, la lista documentelor de călătorie emise de Confederația Elvețiană, Republica Italiană, Republica Lituania și Republica Federală Germania se adaugă pașaportul temporar, care urmează a fi acceptat pentru traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. Totodată, la lista documentelor de călătorie pentru Regatul Belgiei, Regatul Danemarcei, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Irlanda și Republica Slovacă se adaugă pașaportul de urgență.


MAI scrie că scopul general al acestui proiect este asigurarea respectării drepturilor fundamentale la libera circulație a persoanelor, având la bază eliberarea de către unele state a unor documente de călătorie de tip nou. Un alt motiv care justifică necesitatea modificărilor este practica din punctele de trecere a frontierei de stat, care indică necesitatea intervenției normative în raport cu cetățenii statelor exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la intrarea, ieșirea și tranzitarea teritoriului țării noastre.


„Astfel, Guvernul face un pas important spre alinierea cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, conform căreia „orice persoană are dreptul de a circula în mod liber și de a-și alege reședința în interiorul granițelor unui stat. Această hotărâre reflectă angajamentul continuu al Guvernului Republicii Moldova de a facilita mobilitatea internațională și de a respecta drepturile fundamentale ale persoanelor, contribuind la îmbunătățirea relațiilor internaționale și la asigurarea unui tratament echitabil pentru toți cetățenii”, se arată în comunicat.