Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Grupul „Pentru Moldova” nemulțumit de…

Grupul „Pentru Moldova” nemulțumit de consultațiile de la Președinție: „Președintele nu are dreptul constituțional de a se suprapune grupurilor parlamentare”

Grupul parlamentar „Pentru Moldova” format din deputații fracțiunii Șor și cei transfugi anunță că va participa la consultațiile de la Președinție și se declară nemulțumiți de faptul că nu a fost invitat ca grup.

Într-un comunicat de presă, formațiunea spune că la consultări vor participa vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov, secretarul fracțiunii Marina Tauber, precum și secretarul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu.

În același timp, grupul se declară nemulțumit de faptul că nu a fost invitat la negocieri ca entitate separată și spune că președintele nu are dreptul constituțional de a se suprapune grupurilor parlamentare.

„Subliniem faptul că, potrivit Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2015, pct. 108, în sens constituțional, noțiunea de „consultare a fracțiunilor parlamentare” acoperă și grupurile deputaților neafiliați, care își propun înfăptuirea unor obiective programatice comune cu vocația de a determina sau influența cursul evenimentelor social-politice.

De asemenea, făcând referire la aceeași hotărâre a Înaltei Curți, Platforma parlamentară „Pentru Moldova” își exprimă speranța că președintele țării va acționa în conformitate cu prevederile constituționale, având rolul de reprezentant al statului, căruia îi revine dreptul și responsabilitatea de a găsi o cale pentru dialog și de a demonstra imparțialitate, neutralitate și echidistanță față de toate grupurile parlamentare. Astfel, președintele nu are dreptul constituțional de a se suprapune grupurilor parlamentare”, se arată în comunicatul fromațiunii.