Grosu, despre soluționarea crizei din stânga Nistrului: „Deciziile nu le iau cei de la Tiraspol, deciziile se iau la Kremlin”
Fiind întrebat despre cum poate fi soluționată criza energetică din stânga Nistrului, președintele Parlamentului a declarat că cea mai simplă soluție este ca Gazprom să-și onoreze angajamentele stipulate în contractul cu Moldovagaz. Totodată, Grosu a ținut să precizeze că autoritățile de la Chișinău au posibilitatea să găsească gaz din alte surse și să livreze către regiune, dar „așa-numitele autoritățile din stânga Nistrului nu acceptă ajutorul, așa cum deciziile nu se iau la Tiraspol, ci la Kremlin”.
La sfârșitul conferinței de presă susținute alături de președinta Adunării Naționale a R. Slovenia, Igor Grosu a fost întrebat cum vede soluționarea crizei umanitare din regiunea transnistreană. Grosu a răspuns că „mingea stă în poarta Gazprom”, aceștia fiind îndemnați să-și respecte obligațiile, sau „să nu creeze piedici”.
„Lucrurile sunt foarte simple. Cei care au provocat această criză, Federația Rusă, Gazprom, au o soluție foarte la îndemână – să respecte contractul care l-au semnat cu Moldovagaz și să reia livrarea gazelor pe malul stâng al Nistrului. Aceasta este unica soluție fără a inventa, fără a căuta tot felul de scheme, pur și simplu să facă lucruri pe care le-au făcut ani de zile, respectând contractul, rezervând capacități, alocând volume pentru a nu ține ostatici și a nu chinui peste 300 de mii de oameni din stânga Nistrului.
Noi am fost întotdeauna deschiși, am zis că oferim toată asistența și o să continuăm să facem aceasta și atunci când oamenii au nevoie de alt tip de asistență, să nu creeze piedici și să nu ne încurce pe noi sau pe partenerii de dezvoltare să putem ajuta oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”, a răspuns Igor Grosu.
„Deocamdată, Gazprom și cei din stânga Nistrului furnizează minciuni și dezinformare, deci în loc de gaz, ei livrează minciuni și dezinformare”, a mai accentuat Grosu.
Totodată, președintele Parlamentului a menționat despre faptul că „Chișinăul vrea să ajute, dar nu este lăsat să o facă”.
„Noi avem posibilitatea să găsim gaz din alte surse decât cel de la Gazprom, problema nu e în capacitatea noastră de a face lucrul acesta, problema e în refuzul așa-numitor autorități de la Tiraspol de a accepta gaz din alte surse. Și e bine de amintit că deciziile nu le iau cei de la Tiraspol, deciziile se iau la Kremlin”, a punctat Grosu.
„Să fie foarte clar pentru cetățenii din regiunea transnistreană – cei care au creat această problemă este Kremlinul, iar cei de la Tiraspol sunt de partea Kremlinului, și nu de partea oamenilor care suferă”, a conchis președintele Legislativului.
Locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.
Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.