Grant în valoare de 6 milioane de euro, oferit R. Moldova pentru eficiența energetică a 400 de locuințe sociale
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Parlamentul a ratificat un acord în acest sens în cadrul ședinței din 18 iulie, după cum se arată într-un comunicat al legislativului.
Mai exact, acordul prevede construcția sau renovarea a 450 de locuințe sociale în 12 localități ale R. Moldova, precum și a căminelor studențești și azilurilor de bătrâni. Potrivit documentului, vor fi implementate măsuri de eficiență energetică care vor reduce consumul de energie și emisiile de CO2, vor asigura creșterea nivelului de confort și calitatea aerului, vor reduce sarcina energetică pe termen lung.
Acordul de grant dintre țara noastră și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vizează implementarea măsurilor de eficiență energetică ale proiectului „Locuințe publice III”. Pentru implementarea proiectului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acordat țării noastre în martie 2023 un împrumut de 20 de milioane de euro. Pe lângă acest grant, Fondul de Investiții Verzi și Sociale va acorda încă un milion de euro, finanțarea fiind nerambursabilă.
„De asemenea, contribuția R. Moldova este constituită din partea financiară în mărime de 1,1 milioane de euro de la autoritățile publice locale sau entitățile publice, și partea non-financiară, care constă în terenuri sau construcții nefinalizate, documentație tehnică și expertiză tehnică a construcțiilor, în mărime de 6,2 milioane de euro”, se precizează în comunicat.
Proiectul „Locuințe publice III” va fi implementat până la 30 iunie 2029. Costul total al acestuia este de 34 milioane de euro.
Proiectul are ca obiectiv suportul persoanelor cu venituri mici, a persoanelor în vârstă și a studenților în asigurarea cu spațiu locativ, dar și atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al R. Moldova și creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.
Proiectul vizează, de asemenea, atragerea și reținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.
Beneficiarii finali pentru cele 3 componente ale Proiectului – locuințe sociale, casele pentru bătrâni și căminele studențești – vor fi persoanele eligibile în conformitate cu legislația.