Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   GRAFIC/ Suedia, Malta și Finlanda,…

GRAFIC Suedia, Malta și Finlanda, printre țările care au votat pentru aderarea la UE cu o pondere sub 60%. Rezultatele plebiscitelor din alte țări

Foto: CSR Europe

Deși R. Moldova este statul unde referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană a acumulat cea mai mică rată de voturi pozitive, ea nu este unica țară unde oamenii au susținut calea europeană cu o pondere mai mică de 60%.

Potrivit datelor prezentate de organizația non-guvernamentală Watch Dog, țara noastră este urmată în acest sens de Suedia și Malta, unde 52,4% și, respectiv, 53,65% din alegători au votat pentru calea europeană.

Cele mai multe voturi „pro” aderarea la UE au fost acumulate în cadrul plebiscitelor desfășurate în Slovacia, Lituania și România, unde s-a votat pozitiv cu o pondere de 92,46%, 91,07% și, respectiv, 89,70%.

Dintre țările unde au fost organizate referendumuri cu referire la aderarea la UE, doar în R. Moldova, România și Irlanda a fost vorba de referendumuri constituționale. În celelalte țări, acestea au fost consultative.

Foto: Watchdog

Anterior, ex-ministrul de externe Nicu Popescu a scris într-o postare pe Facebook că „majoritățile strânse au modelat destine”, referindu-se la exemplul Suediei, care a aderat la UE în 1994 cu 52% voturi pentru, și cel al Marii Britanii, care a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52%.

„Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi. Chiar și o victorie la limită este tot o victorie”, se arată în mesajul fostului șef al diplomației R. Moldova.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a actualizat rezultatele preliminare ale referendumului republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, potrivit ultimelor date de pe site-ul CEC, pentru aderarea la UE au votat 50,38% dintre alegători, ceea ce reprezintă 750 238 de voturi, iar 49,62% dintre cetățeni și-au dat votul pentru opțiunea „Nu”, ceea ce reprezintă 738 636 de voturi.

Astfel, după ce mai mult de 50% din alegătorii care au participat la scrutin și-au dat votul pentru opțiunea „Da” la plebiscit, în Constituție vor fi efectuate modificări, astfel încât parcursul european să devină obiectiv național.