Principală  —  IMPORTANTE   —   Germania acuză Rusia de eforturi…

Germania acuză Rusia de eforturi „masive” pentru a-i împiedica pe moldovenii din diaspora să voteze

Colaj ZdG

Germania a condamnat Rusia pentru ceea ce a numit „o încercare masivă şi coordonată” de a-i împiedica pe moldovenii din străinătate să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ministrul german de externe a spus că ameninţările cu bombă împotriva secţiilor de votare din oraşele germane arată că Putin „nu se va opri de la nimic”, relatează The Guardian, citat de G4Media.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că secţiile de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern şi Berlin au fost vizate de ameninţări cu bombă, descriind intimidarea drept „total inacceptabilă”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că manipularea, cumpărarea de voturi şi ameninţările cu bombă împotriva secţiilor de votare moldoveneşti – „chiar şi în Germania” – au vizat „inima democraţiei europene” şi au arătat că preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu se va opri de la nimic”.

Remarcile de la Berlin au fost făcute în timp ce liderii europeni au felicitat-o pe preşedinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, după ce aceasta a câştigat un al doilea mandat consolidând aspiraţiile europene ale ţării şi provocând Kremlinului un eşec, notează The Guardian.

Alertele cu bombă la secțiile de votare din diasporă

Pe parcursul zilei de duminică, 3 noiembrie, la mai multe secții de votare deschise în diasporă au fost alerte false cu bombă. Conform informațiilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău, autoritățile din 13 orașe au fost alertate că la secțiile de votare s-ar afla obiecte explozibile.

ZdG a constatat că cinci dintre celei 7 state – RomâniaGermaniaFranțaMarea Britanieși Italia, unde au fost alerte, sunt cele în care s-a votat cel mai mult în diasporă.

În toate statele în care s-a votat duminică, numărul alegătorilor a depășit substanțial participarea anterioară. Potrivit MAE, 329 de mii de conaționali de-ai noștri au venit la secțiile de votare: peste 30 de mii în state ca RomâniaGermania sau Franța, peste 40 de mii – în Marea Britanie, peste 90 de mii – în Italia.

Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și au anunțat că alarmele respective au fost false.

Ministerul Afacerilor Externe a scris anterior că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat despre intenția de alerte false și „au coordonat acțiunile cu autoritățile statelor vizate”.

Au fost procesate toate cele 2 219 procese-verbale din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 55.33% de sufragii, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.67%.

Peste 929 960 de alegători au votat pentru Sandu, în timp ce aproximativ 750 640 și-au dat votul pentru Stoianoglo. Diferența dintre cei doi candidați este de peste 179 300 de voturi.