Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Generalul ucrainean Sîrskîi a ținut…

Generalul ucrainean Sîrskîi a ținut în secret față de Occident pregătirile pentru ofensiva de la Kursk, scrie The Economist

Sursa foto: Unian

Forțele armate ucrainene au pregătit operațiunea din regiunea Kursk, în Federația Rusă, în secret față de aliații lor occidentali, scrie cotidianul The Economist, care citează o sursă apropiată comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, scrie G4Media.

„Generalul Sîrskîi și-a ținut planurile secrete, împărtășindu-le doar cu un grup restrâns de generali și oficiali de securitate. El a vorbit cu președintele față în față, fără personalul său”, potrivit sursei citate, relatează Pravda.

The Economist afirmă de asemenea că aliații Ucrainei nu au fost informați în mod deliberat cu privire la aceste planuri, deoarece Occidentul perturbase deja două operațiuni anterioare – Rusia a aflat de una dintre ele, iar cealaltă a primit ordin să fie anulată (articolul nu precizează care au fost aceste operațiuni). Când Occidentul a fost confruntat cu acest fapt, nu a mai obiectat.

Potrivit The Economist, în pregătirea operațiunii din regiunea Kursk, conducerea militară ucraineană a luat în considerare mai multe opțiuni, și anume: o lovitură în regiunea Briansk, o lovitură în regiunea Kursk, o lovitură combinată în două regiuni deodată sau o lovitură la o scară și mai mare.

Obiectivul principal al operațiunii a fost de a îndepărta trupele din Donbas și de a crea avantaje pentru negocierile viitoare.

Soldații ucraineni au declarat pentru The Economist că au început să suspecteze că se pregătea ceva serios la începutul lunii august, când au primit brusc echipament: căști noi cu microfoane încorporate, precum și puști de asalt noi. Ei au efectuat exerciții de luptă în scenarii a ceea ce au realizat ulterior că erau sate rusești.