Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom ar urma să finanțeze…

Gazprom ar urma să finanțeze indirect armata ucraineană, spune un membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz

Sursa: WatchDog.md

Membrul Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a anunţat că va dona jumătate din salariul său armatei ucrainene. „Această decizie aparţine reprezentanţilor de la Gazprom, care au refuzat să reducă salariile. Acum ei trebuie să explice la Kremlin de ce Gazprom-ul finanţează armata ucraineană. Procedez anume așa, pentru că, datorită curajului și rezistenței soldaților ucraineni, ne simțim în siguranță la noi acasă”, a menţionat Sergiu Tofilat, conform unui comunicat de presă emis de organizația WatchDog.md, a cărui membru este.

În luna ianuarie, Tofilat a înaintat acţionarilor Moldovagaz propunerea să reducă salariile membrilor Consiliului de Observatori. Este deja al 2-lea an când partea moldovenească solicită reducerea salariilor, iar Gazprom respinge propunerea, menționează organizația neguvernamentală. Sergiu Tofilat mai afirmă că a preîntâmpinat reprezentanţii Gazprom, care este acţionar majoritar la Moldovagaz, că dacă ei nu vor susţine această propunere, el va dona jumătate din salariul său armatei ucrainene.

În propunerea înaintată de partea moldovenească se menţionează că salariile Consiliului de Observatori al Moldovagaz sunt cu 35% mai mari în comparaţie cu remunerările care se achită companiilor similare din România. La fel, partea moldovenească propune ca remunerarea să fie legată de performanţa întreprinderii şi de realizarea indicatorilor tehnico-economici.

În cadrul adunării generale a acţionarilor Moldovagaz, din 29 mai, reprezentanții Gazprom au respins repetat reducerea salariilor la Consiliul de Observatori. 

În prezent, cuantumul anual de remunerare a membrilor Consiliului de Observatori constituie 12 353 343 lei, sau 4,4% din cheltuielile anuale de întreţinere a personalului SA „Moldovagaz”, în sumă de 280 757 800.

În cadrul adunării generale a acţionarilor Moldovagaz, din luna mai, a fost aprobată o nouă componență a Consiliului de Observatori al companiei din care vor face parte reprezentanții SAP „Gazprom”: Serghei Kuzneț – membru al Consiliului de Administrație, șef de Departament, Vitalii Markelov – vicepreședinte al Consiliului de Administrație, șef de Departament, Kirill Neuimin – șef-adjunct de Departament, șef direcție și Dmitrii Handoga – șef de Departament.

La rândul său, partea moldovenească va fi reprezentată în Consiliul de Observatori de Carolina Novac – secretar de stat al Ministerului Energiei și de Sergiu Tofilat – reprezentantul societății civile, expert în domeniul finanțelor și energiei.