Gaz la 11 lei? Compania care ar fi urmat să importe, din octombrie, gaze naturale din Turcia, a expediat o „ofertă comercială” Energocomului. Bînzari: „Tot ce se propune sună frumos doar pe hârtie”
Compania din R. Moldova, care a semnat la sfârșitul lunii septembrie un contract de achiziție a gazelor naturale cu compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), a anunțat că a expediat Societății pe Acțiuni „Energocom” o „ofertă comercială”, pentru luna noiembrie, care ar permite micșorarea tarifului pentru consumatorii casnici, până la 11 lei pentru un metru cub de gaze.
„Oportuniști” – astfel a descris „oferta” directorul general interimar al Energocom.
Conform unui comunicat de presă emis de East Gas Energy Trading (EGET) SRL, EGET a propus să vândă, în luna noiembrie, companiei de stat care are obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, gaze naturale la prețul de 469 de dolari/1000m3 sau 41.35 de euro/MWh, preț care ar fi mai mic decât ultimul preț anunțat de Energocom la care vinde companiei Moldovagaz – 605 dolari/1000m3.
Potrivit administratorului EGET Vitalie Șeptefraț, „oferta” companiei EGET pentru SA Energocom ar permite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să „recalculeze tariful de furnizare a gazelor naturale și, luând în considerație prețul oferit, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale de către SA Moldovagaz către consumatorul final ar constitui circa 11 lei/1m3, fără TVA”.
„Mai mult ca atât, un astfel de preț ar însemna că absolut toți consumatorii finali s-ar întoarce către SA Moldovagaz pe piața reglementată, din motiv că prețul de furnizare a gazului de pe piața nereglementată este mai mare decât 11 lei/1m3 fără TVA”, se arată în comunicat.
Mai mult, reprezentantul EGET a propus și o soluție pentru gazele naturale cumpărate deja și stocate în depozite de Energocom, pentru perioada rece a anului.
„Prețul de vânzare la bursa europeană de gaze și prețul gazelor depozitate de SA Energocom, ar permite companiei să realizeze pe bursa europeană toată cantitatea gazelor depozitate, direct din depozitul de pe teritoriul Ucrainei, sau către companiile de trading din regiune cu care compania SA Energocom are semnat contract de parteneriat bilateral, respectiv având un preț mai avantajos de procurare a gazelor naturale de la compania „East Gas Energy Trading” SRL pentru consumatorii din R. Moldova”, se mai menționează în comunicat.
Contactat de ZdG, directorul general interimar al Energocom Victor Bînzari a declarat că „piața nu lucrează așa cum vor cei de la EGET”. Bînzari a explicat că compania de stat a cumpărat destule gaze naturale vara și că ar urma o iarnă caldă, când prețul gazelor pe piața europeană va scădea și mai mult.
„De ce vin la noi cu oferte? de ce nu vând pe piață, să facă bani? Pentru că nu vrea să cumpere nimeni de la ei. E o companie fără reputație, cu un risc sporit. (…) De ce nu vând la 3-4 consumatori mari de pe piață, câte un milion de metri cubi? Nu au experiență, nu sunt credibili. Piața de gaze și energie electrică lucrează diferit, nu doar prețul este cel mai important moment. (…) De ce nu cumpără nimeni de la ei? De ce au atât de mult gaz și nu au vândut niciun metru cub până acum? (…) Este foarte complicat departamentul de riscuri să dea acordul să semnezi contractul cu o companie fără nume. Ideea nu este de a câștiga bani, dar de a nu pierde bani. Dacă Energocom ar transfera 100 de milioane de euro și gazul nu ar veni, ei nu au cu ce asigura această livrare. Tot ce se propune sună frumos doar pe hârtie”, a spus Victor Bînzari.
De cealaltă parte, administratorul EGET a declarat pentru ZdG că „Energocom este un potențial cumpărător care poate cumpără volume și mai mari decât compania vinde acum pe piață”. Șeptefraț a mai spus că compania are clienți, dar că nu poate face public numărul acestora sau volumul de gaze livrat, pentru că ar fi „secret comercial”. Totuși, susține că EGET are clienți consumatori casnici și persoane juridice.
Din 8 iunie, consumatorii casnici din R. Moldova achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.
Volumul consumului de gaze naturale în luna noiembrie 2022 a constituit 63,1 milioane de metri cubi, ceea ce a fost cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”.
R. Moldova va importa, începând din octombrie, 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi din Turcia. Detalii despre compania moldovenească care a încheiat acordul
În data de 25 septembrie 2023, East Gas Energy Trading SRL (EGET, companie licențiată pe piața energetică a R. Moldova) și compania Botas Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ, operatorul național de transport și comercializarea gazelor naturale pe teritoriul Turciei) au încheiat un contract de livrare a gazelor naturale în volum de 2 milioane de metri cubi, zilnic, începând cu 1 octombrie 2023.
Conform datelor publice, compania East Gas Energy Trading a fost înregistrată în luna aprilie 2020. Aceasta are patru fondatori. Este vorba despre Mircea Maleca, ex-director al Autorității Aeronautice Civile, Vitalie Șeptefraț și companiile Ecer Invest, fondată și administrată de Adriana Popescu și H Kapitalz – fondată și administrată de Maria Cebotari, soția fostului vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Cebotari.
East Gas Energy Trading SRL este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte, în 2017, din Consiliul de administrare al Moldovagaz.
Prețul gazului stabilit de Energocom pentru Moldovagaz până la finalul anului
Energocom va vinde către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății vineri, 3 noiembrie.
Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.
Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.
„De atunci, prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, susțin reprezentanții Energocom.
Pentru această iarnă, Energocom menționează că a făcut suficiente stocuri de gaze pentru a acoperi consumul malului drept al râului Nistru până în luna martie.