GALERIE FOTO Glorie râului apus. O istorie de jos în sus
La 22 martie omenirea marchează Ziua Mondială a Apei. Ziarul de Gardă vă propune azi un documentar fotografic despre cel mai mare râu care izvorăște în Republica Moldova și cel mai mare râu care seacă — Răut.
Acest proiect este realizat de către Aurel Cepoi, un artist fotograf din Republica Moldova care face fotografie documentară. El a mers prin toate cele 30 de sate traversate de râul Răut, documentând abandonul și setea de viață a acestui râu și a satelor din calea sa.
Mă cunosc cu râul Răut de pe la 7 ani, când bunica ne ducea la biserică din satul vecin și-l traversam pe o punte șubredă, cu respirația întretăiată. Când crescusem mai mare, obișnuiam să mergem la scăldat în apa mâloasă.
Îmi plăceau sălciile mari și groase de pe mal, unde se adăposteau păsări și animale sălbatice, iar în apă erau pești. Apoi eu am luat-o pe alt drum și când am zis să-l vizitez, l-am găsit așa cum arată în fotografia nr. 29.
O ipoteză plauzibilă este ca totul a început odată cu marele proiect „urăsăsesc” de secare a mlaștinilor (și a banilor) de prin anii de ultimă suflare a uniunii. Era urgent nevoie de mai multe lanuri pentru a planta tutun.
Apoi a venit capitalismul sălbatic din anii ’90 și pe lângă multe minunății, a adus și norocul să te pricopsești cu vre-un iaz (dacă ești barosan) sau să oprești cursul râului și al afluenților și să-ți faci iazul tău (dacă ești foarte barosan). Situația nu se schimbase radical atunci când s-a pronunțat noțiunea de încălzire globală. Răutul deja avea actele în regulă pentru a fi declarat o victimă a fenomenului local numit „distrugem noi tot” ca alții să nu mai poată.
Dar poate toate astea se întâmplă din cauza că Răutul nu este un râu respectat? Iată, Prutul, de exemplu, are la activ un pod de flori și contrabandă cu țigări.
Nistrul? Ne dă apă și “ne apără” de transnistreni. Răutul? Rațe, gâște, oi, capre și câte o vacă sau un cal uneori. Nu-i serios. Scuzați, uitasem. Are un ciot de hidrocentrală la Căzănești care strică tot romantismul locului.
Deci, pentru ce să-l ocrotim? Parcă ar curge și el fără sens. Guvernările cred la fel, și, cu sfială, au început a-i pune indicatoare după ce trece de Bălți, de unde e alimentat cu apa din canalizare. Așa începe să semene a apă curgătoare.
Totuși locul lui de glorie este Orheiul Vechi. Mai ales când e vre-un festival de muzică clasică și pe malul lui se parchează mii de mașini. E, totuși, un râu pe cale de dispariție și propun să-l vizităm.
P.S. Fotografiile sunt aranjate de la revărsare spre izvor. Am încercat să întorc timpul înapoi, probabil.
1. Zolonceni
Aici Răutul se revarsă în alt râu, mai important și tot aici poți culege peștișori înghețați, ca să-i folosești ca momeală pentru peștii mai mari. Cauciucul nu-i pescuit de nimeni.
2. Ustia
Am fotografiat o baie părăsită, de parcă a secat și ea. Nu o mai arăt. Poate de asta sunt abandonați și șlapii, în preajma râului sărac de apă.
3. Bălășești
La ieșirea din sat se leagă o mică prietenie între râu și drum. În arta fotografică efeectul se numește „linii conducătoare”.
4. Morovaia
La Morovaia există o răstignire pe fundalul unui deal. Zici că l-am copiat pe Alec Soth (fotograf american, n.r.) cu această fotografie. Râul e plecat prin grădini. Acces închis.
5. Butuceni
Deoarece miile de mașini care vin la festivalul muzicii clasice stau doar 3 zile, localnicii s-au gândit să parcheze o rablă de autobuz pe mal cu titlu de permanent. Ca restul gunoaielor să pară neesențial de mici.
6. Piatra
Piatra are cel mai frumos pod suspendat de pe Răut. Și cel mai periculos.
7. Furceni
În satul Furceni locuiește Nicolae. Un om de treabă. El are 58 de ani, iar Lada lui — doar 28.
8. Pohorniceni
Crucea dintre Piatra și Pohorniceni. Suntem un popor milostiv. Pe bune?
9. Orhei
Deoarece în Orhei există atracții mai interesante la moment, râul Răut traversează valea cuminte, să nu deranjeze.
10. Braviceni
Capre în ceață. Ar putea fi motto-ul râului.
11. Sărătenii Vechi
Aici râul are două poduri. Unul bun și altul rău. Avea dreptate cel care a zis: dacă unu se strică?
12. Căzănești
La Căzănești, după ce hidrocentrala a fost închisă, a rămas doar tot ce-i greu de furat.
13. Prodănești
La Prodănești vroiam să fac un selfie cu un câine simpatic, dar mi-a ieșit o vale, vaci, râul și satul. Câinele mai să plece din cadru. Eu n-am mai încăput în selfie.
14. Țîra
Țîra are scenă de vară în fața râului. Un loc care aduce respect satului și râului. Și caii se simt bine acolo.
15. Ordășei
La Ordășei râul parcă înghite o cruce. Și e multă lumină în jur.
16. Ștefănești
Aici râul duce o luptă inegală cu mina din apropiere. O luptă pe care nu el a început-o, sunt sigur.
17. Roșietici
O piatră de râșnit pe mal. La ce i-ar trebui râului? El macină pietrele cu puterea apei. Când o are…
18. Roșieticii Vechi
Prin anii ’60—’70 aici locuia moș Zaharia, care avea un hobby ciudat pe vremea respectivă și fotografia pe oricine prindea pe drum. Apoi a pus negativele în pod și a murit. Peste 50 de ani, un student le-a găsit și așa lumea (chiar și America) a aflat de Zaharia. Și de Roșietici.
Lui Nicolae Pojoga respect și sănătate! Și râul e frumos aici.
19. Ghindești
Ghindești are o dambă veche, unde cândva a existat o microhidrocentrală. Dar și o fabrică modernă de bere. Care râu? Să curgă berea…
20. Fălești
Intenția era să caut locul unde râul trece prin parc, unde copiii se joacă, plutesc lebede, rațe etc. Dar am văzut țevile. Apoi râul. Jenat, curgea pe alături.
21. Băhrinești
La Băhrinești râul are lebede! Jos palaria! În fața râului și a localnicilor.
22. Lunga
Lunga. Aici râul păstrează o căldare. În caz de incendiu, presupun.
23. Prăjila
La Prăjila, până să ajung la râu, am fotografiat stâlpul de iluminat din fața primăriei. Are un cocor din metal în vârf. Artă…
24. Putinești
La Putinești râul s-a ascuns în stuf.
25. Elizaveta
Iar la Elizaveta trece printr-un pod cu rotonde.
26. Bălți
Aici râul e capsat de țevi. Pe alături trece un drum, sărac ca râul, dar bun de mers pe bicicletă.
27. Corlăteni
Deja la Corlăteni apa nu se prea vede, dar oricum râul pare că este păzit de 2 câini.
28. Ochiul Alb
Mă întorc la baștină. Sunt curios dacă preotul, când a sfințit podul, a sfințit și râul
(aici o fac pe Holden Caulfield).
29. Elenovca
În satul Elenovca locuiește un singur om într-o singură casă, pe lângă care trece un singur (aproape) râu (îl mai vedeți?) și paște o singură vacă. Idilic.
30. Rediul Mare
În ziua în care am ajuns la izvorul râului, care dispare și de unde apa nu mai izvorăște, am întâlnit și niște oameni, care mergeau la o înmormântare.
O întâmplare simbolistică, ar pune diagnoza Jung. O descriere simbolistică, ar nota Umberto Eco. Un cadru simbolistic, ar filma Fellini. În fine, ajunge. Am ajuns la izvor.