Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4MEDIA/ Von der Leyen pierde…

G4MEDIA Von der Leyen pierde procesul privind transparența contractelor de vaccinuri, cu o zi înainte de alegerea șefului Comisiei Europene. Iohannis și-a arătat disponibilitatea de a candida

Sursa foto: Ursula von der Leyer/ Twitter

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul Covid-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor, relatează Politico. Hotărârea vine cu doar o zi înainte de votul decisiv pentru Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină joi sprijinul a 361 de deputați europeni pentru a fi reconfirmată în fruntea Comisiei Europene. 

Potrivit surselor G4media.ro, președintele României, Klaus Iohannis, și-a arătat disponibilitatea de a candida la șefia Comisiei Europene.

PPE a organizat miercuri o ședință de criză pentru a pregăti un scenariu alternativ în cazul în care Von der Leyen ar pica la votul de joi, 18 iulie. Potrivit surselor G4Media.ro, liderii PPE ar fi sondat în grupul politic cine ar fi pontențialul canidat în locul actualei președinte a Comisiei Europene. Și-au exprimat disponibilitatea premierul Croației, Andrej Plenković, și președintele României, Klaus Iohannis. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis ar fi declinat această ofertă. Păstrarea șefiei Comisiei Europene reprezintă o miză importantă pentru PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Totul se întâmplă după ce un grup de deputați europeni din partea Verzilor au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021. Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate. Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului.

Miercuri, cea mai înaltă instanță administrativă a UE a decis că decizia Comisiei de a redacta secțiuni ale acordurilor conține „nereguli”. Aceasta a constatat că Comisia „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale întreprinderilor respective”.