Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4MEDIA/ Viktor Orban a primit…

G4MEDIA Viktor Orban a primit o replică dură din partea șefului Consiliului European, Charles Michel: Ungaria nu are niciun rol în reprezentarea UE pe scena internațională

Foto: Thierry Monasse / Getty Images

Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a dat o replică dură premierului ungar Viktor Orban, care îi ceruse printr-o scrisoare să înceteze sprijinul pentru Ucraina. „Nu pot accepta afirmația dumneavoastră că am condus o politică pro-război, este exact opusul. Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima”, i-a scris Charles Michel lui Orban într-o scrisoare consultată de G4Media.

Viktor Orban e considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO după ce a împiedicat sprijinul pentru Ucraina și a blocat mai multe sancțiuni pentru regimul lui Vladimir Putin.

Charles Michel i-a mai transmis lui Viktor Orban că Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, nu poate reprezenta UE în exterior.

„Președinția rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii Europene pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii. Am clarificat acest lucru chiar înainte de vizita dumneavoastră la Moscova”, se arată în scrisoarea consultată de G4Media.

Replica lui Charles Michel vine pe fondul vizitelor lui Viktor Orban la Putin, Xi şi Trump din ultimele două săptămâni, în timp ce Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE. Retorica lui Orban pentru un acord de pace în timp ce Rusia controlează încă o mare parte din estul Ucrainei face jocul Kremlinului şi subminează eforturile Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

Charles Michel a respins și pretențiile lui Orban de a negocia o „pace” între Rusia și Ucraina înainte ca Rusia să își retragă trupele din zonele ocupate ilegal.

„Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina. Calea cea mai directă către pace este ca Rusia să își retragă toate forțele din Ucraina și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și Carta ONU”, a scris Charles Michel.

Anterior, Viktor Orban i-a trimis lui Charles Michel o scrisoare în care a pretins că Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, iar această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia.

Scrisoarea lui Orban reflectă dorința Rusiei de a avea un acord de pace care să îi garanteze păstrarea teritoriilor ocupate militar în estul Ucrainei, o soluție respinsă de Kiev și de statele occidentale.