G4Media De ce Rusia se chinuie în Kursk și cum vrea Putin să folosească Belarusul ca să-i oprească pe ucraineni
După trei săptămâni de lupte, Rusia încă se chinuie să alunge forțele ucrainene din regiunea Kursk, un răspuns surprinzător de lent și discret al Moscovei la prima ocupare a teritoriului său după al Doilea Război Mondial, totul reducându-se la lipsa de forțe suplimentare și la prioritățile lui Vladimir Putin, cred experții. În opinia acestora, liderul de la Kremlin ar putea recurge la Belarus ca să oprească ofensiva trupelor lui Volodimir Zelenski, se arată într-o analiză a G4Media.
Ce vrea Putin
Cu cea mai mare parte a forțelor sale armate angajate în luptele din interiorul Ucrainei, Kremlinul pare să nu aibă deocamdată suficiente rezerve pentru a alunga forțele Kievului din Kursk. Reamintim că forţe ucrainene au intrat pe 6 august în regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luând trupele ruse prin surprindere.
După luni de retragere în faţa trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, această operaţiune militară este cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit guvernului de la Kiev, Ucraina vrea să creeze o „zonă tampon” şi „coridoare umanitare” în regiunea rusă ocupată. Ofensiva dramatică a Ucrainei în Rusia a schimbat dinamica războiului și a dezvăluit și mai mult punctele slabe ale Kremlinului, provocând o altă fisură în unitatea aparentă de monolit a Moscovei. “Guvernul Rusiei este sub presiune,” a scris The Hill.
La rândul lor, analiștii de la Atlantic Council au afirmat că “armata rusă a suferit deja o pierdere gravă a statutului său în primii doi ani de război datorită unui șir de eșecuri pe câmpul de luptă și a unor înfrângeri penibile. Recentul avans al Ucrainei în Federația Rusă însăși a afectat și mai mult reputația militară a Rusiei. În câteva zile, forțele ucrainene au reușit să pună mâna pe mai mult pământ rusesc decât a câștigat armata lui Putin în Ucraina în ultimele șapte luni.”
Cu toate acestea, președintele Putin nu pare să vadă atacul – sau cel puțin, să lase impresia că îl vede – ca pe o amenințare suficient de gravă pentru a justifica retragerea de trupe din regiunea Donbas din estul Ucrainei, care este ținta sa prioritară, a scris AP.
Minimalizarea atacului ucrainean
Concentrat pe capturarea celor patru regiuni ale Ucrainei, Putin a căutat așadar să acorde o importanță redusă incursiunii forțelor Kievului în Kursk.
„În loc să mobilizeze populația împotriva unei amenințări la adresa patriei, Kremlinul este nerăbdător să minimizeze incursiunea,” a spus Gould-Davies de la IISS.
Confruntată cu realitatea ocupării teritoriului Rusiei, mașina de propagandă de la Moscova a căutat să distragă atenția de la eșecul militar evident, concentrându-se pe eforturile guvernamentale de a ajuta cei peste 130.000 de locuitori strămutați din casele lor.
Mass-media controlată de stat a prezentat atacul asupra Kurskului ca dovadă a intențiilor agresive ale Kievului și o probă semnificativă că Rusia a fost justificată să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022.
Analiza completă o puteți găsi la link-ul atașat.