UPDATE Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în cazul contestației lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor. Peste o mie de susținători ai lui Georgescu, în fața Curții: „Nu vă fie frică, poporul se ridică!”
UPDATE 20:20 Judecătorii au amânat pronunțarea în speța cererii lui Călin Georgescu până la soluționarea cererii de recuzare a judecătoarei, conform reporterului G4Media.
Peste 1000 de persoane au protestat luni, la prânz, pe treptele Curții de Apel București și peste stradă. Judecătorii soluționează cererea lui Călin Georgescu împotriva anulării primului tur prezidențial. Printre protestatari se numără o femeie care așteaptă cu un buchet de flori și un bărbat care poartă ochelari 3D. Un altul poartă o haină din blană de oaie, potrivit G4Media.ro.
În jurul orei 19, Călin Georgescu a luat cuvântul în ședință. A spus că „este un simplu cetățean” care a participat la alegerile prezidențiale și că nu a vrut să cheltuiască niciun ban pentru scrutinul prezidențial.
- „Nu a câștigat TikTok, ci narativul meu”, mai spune Georgescu, care îl numește pe Klaus Iohannis „fostul președinte”. Georgescu spune că instituțiile nu au probe împotriva lui pentru a-i interzice să candideze la alegerile prezidențiale.
Georgescu i-a mai spus judecătoarei, conform relatărilor reporterului de la fața locului:
- „Acum 35 de ani peste 1000 de tineri au murit pentru alegeri libere. Vă rog să vă amintesc judecata celui mai înțelept, împăratul Solomon: Două femei și un bebeluș… Solomon a zis copilul să fie omorât. Și una dintre femei a sărit ca o leoaică (…) Fiți dumneavoastră leoaica care apără poporul român!”.
Georgescu a făcut astfel referire la pilda celor două femei care pretindeau că sunt mamele aceluiași copil, iar pentru a afla care este adevărul și cine a dat naștere pruncului, regele evreu Solomon, fiu al lui David și cunoscut pentru înțelepciunea sa, a ordonat să fie ucis copilul. În acel moment mama bebelușului a renunțat și a cerut ca pruncul să nu fie ucis.
În jurul orei 17, una din avocatele prezente în sală, care reprezintă Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (contestator al deciziei CCR, alături de Călin Georgescu) i-a spus judecătoarei Cristina Ardeleanu, pe care au vrut s-o recuze, că are ocazia „să se mântuiască”. Avocata a fost aplaudată de sală. De asemenea, simpatizanții lui Georgescu au spus „Tatăl nostru” și „Crezul” înainte de a intra în sală.
Poliţia Capitalei a deschis dosar de cercetare penală pentru „ultraj judiciar”, după ce un bărbat a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătoarei Cristina Ardelean, care soluționează cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei CCR privind reluarea alegerilor prezidențiale de la zero.
În jurul orei 15, în sala de judecată se auzea protestul susținătorilor lui Călin Georgescu, care era în desfășurare pe treptele Curții de Apel București. Manifestanții aveau și vuvuzele.
Unii protestatari aveau trandafiri roșii pe care încercau să-i împartă jandarmilor. Georgescu a ajuns la Palatul Justiției în jurul orei 14:00.
O busculadă a avut loc în momentul sosirii lui Călin Georgescu la CAB, lumea s-a îmbrâncit pentru a intra odată cu fostul candidat la alegerile prezidențiale.
Curtea de Apel București a transmis, luni, că speța va fi soluționată de aceeași judecătoare căreia cauza i-a fost repartizată inițial, Cristina Ardeleanu, dezmințind astfel zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată.
Curtea de Apel București judecă luni cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei prin care Biroul Electoral Central – BEC – a decis repetarea (reluarea) alegerilor prezidențiale, potrivit portalului instanței. BEC a dat decizia pe baza hotărârii Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din acest an.
Candidatul cu discurs pro-rus și anti-european Călin Georgescu a depus inițial cererea la Înalta Curte de Casație și Justiție, care și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel București.
În acest dosar, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și Călin Georgescu au calitatea de contestator.
La Intimați figurează:
Biroul Electoral Central
Ministerul Apărării Naționale
Statul Major al Apărării și Şeful Statului Major al Apărării
Guvernul României prin prim-ministru
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Curtea Constituțională a României
Serviciul Român de Informații
Președintele României -Klaus Iohannis
Elena Lasconi
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.
Pe 24 decembrie, CAB a preschimbat termenul de judecată din data 13.01.2025 ora 11.00 la data de 30.12.2024, ora 14.00.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu în legătură cu reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.