Principală  —  Ştiri   —   Funcționarii moldoveni implicați în procesul…

Funcționarii moldoveni implicați în procesul de integrare europeană ar urma să fie detașați la Comisia Europeană

Sursa foto: MAEIE

Funcționarii moldoveni vor fi detașați la Comisia Europeană, „cu scopul de a consolida capacitățile țării noastre în procesul de aderare la UE”, anunță Parlamentul. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat vineri, 5 iunie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și semnarea unui Acord administrativ dintre Republica Moldova și Comisia Europeană.

Conform unui comunicat de presă emis de Parlamentul R. Moldova, funcționarii moldoveni vor putea participa la programele Experți Naționali Detașați (END) și Experți Naționali în Formare Profesională (ENFP), „pentru a obține experiență practică în politicile de lucru ale Comisiei Europene”.

Pentru programul ENFP, termenul de detașare este de la trei la cinci luni, iar în cazul END, termenul este de până la doi ani, dar care poate fi, cumulativ, maxim cinci ani.

Republica Moldova va putea detașa funcționari publici care au activat cel puțin un an într-o instituție a statului și care, la revenire, vor contribui la procesul de integrare al țării noastre în Uniunea Europeană”, se arată în nota informativă a Legislativului.

După negociere și semnare, ratificarea documentului va fi examinată în plenul Parlamentului.